We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

SDP, Možemo! i Centar nisu ni blizu koalicije. Čak i da se udruže, veliko je pitanje bi li pobijedili HDZ

5 0 15
30.07.2022

Nije trebao vatromet nad Pelješkim mostom da osvijetli činjenicu da je zagrijavanje za superizbornu 2024. godinu već krenulo. U godinu u kojoj će se birati novi europarlamentarci, novi saziv Sabora (koji će birati novu Vladu) i na samom kraju predsjednik ili predsjednica Republike, valja ući itekako dobro pripremljen, tako da ne čudi da je već – zapravo – počelo.

Raskošni happening na mostu, drugu godinu zaredom, tako služi HDZ-u i Plenkoviću da se biračima pokažu kao oni koji isporučuju i neke druge stvari osim svojih zastupnika i ministara organima gonjenja. U sličnu svrhu će, jamačno, ali i politički sasvim legitimno, poslužiti i uvođenje eura početkom naredne godine, te vjerojatni ulazak u Schengen.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Pregovori koji nisu postojali

I s druge strane je, pak, također već počelo. Anketno najjača opozicijska stranka, SDP, je angažmanom uglednog PR stručnjaka Alexa Brauna praktički već snažno krenula prema kampanji za parlamentarne izbore.

Pa ipak, svi silni napisi o pregovorima o zajedničkom izlasku na izbore debelo su preuranjeni. U veljači su, tako, tema dana kratko postali pregovori o predizbornoj koaliciji SDP-a i Možemo! Priča je imala svoju unutarnju političku (stranke su dovoljno slične i njihova nacionalna vodstva imaju solidne odnose), ali i matematičke (stranke su dovoljno različite da pokrivaju širi elektorat, te imaju kapacitet nadjačati postotke HDZ-a) logike. Jedina sitnija mana u cijelom scenariju je bila ta da pregovori – nisu postojali.

Pregovori koji ne postoje

Slično je i s recentnom, nešto širom pričom, o navodnom dogovaranju koalicije SDP-a, Možemo! i Centra (i možda još neke stranke s lijevo-liberalnog spektra). Sve je naizgled tu, i politička logika i brojke, jedino što pregovora – nema.

A po svemu sudeći pregovora u tom smislu – zajedničkom izlasku na izbore – neće ni biti u skoro vrijeme. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin dobio je od predsjedništva stranke odriješene ruke o tome da razgovara sa srodnim strankama o mogućnostima potencijalne suradnje. Kad će razgovarati i o kakvoj točno suradnji – nije precizno definirano.

Kukuriku koalicija – sasvim druge okolnosti

Jer, zapravo, ne može ni biti. Mnogi će se ovdje sjetiti posljednjeg poraza HDZ-a na izborima i Kukuriku koalicije sastavljene od SDP-a, HNS-a, IDS-a i HSU-a. Njihov prvi sastanak dogodio se baš u ovo, srpanjsko vrijeme, sad već dobro daleke 2009. godine. Dvije godine prije redovnih parlamentarnih izbora.

Samorazumljive prvoloptaške paralele s današnjim vremenom su, naravno, zgodne. Jedino što nisu baš točne. Prvi sastanak Kukuriku koalicije u kastavskom restoranu po kojem je ona dobila ime, dogodio se dva tjedna nakon najznačajnijeg političkog događaja te ere – iznenadne ostavke tadašnjeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera. Zemlja je, nadalje, bila, kao i već dio globusa, u dubokoj recesiji.

Traumatična iskustva SDP-a

HDZ je, ukratko, bio na koljenima. Već tad, sredinom srpnja 2009. godine bilo je jasno da je toj stranci, manje-više, krenulo odbrojavanje. Uz to, Zoran Milanović i SDP su bili još gadno opečeni traumatičnim iskustvom s........

© Telegram


Get it on Google Play