We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Protupožarni debakl: Vlada ignorirala kašnjenje u remontu i prijave da se umjesto kanadera servisira - direktorov auto

4 0 87
17.07.2022

Bilo je, kako i spada, radno i svečano. U nekoliko različitih županija, od sjevera prema obali, održana je međuresorna vježba “Sigurnost 22”, koja je trebala pokazati spremnost Hrvatske za ovogodišnju protupožarnu sezonu. Osim operativaca na terenu, radili su i lideri – u Divuljama je održana sjednica Koordinacije za sustav Domovinske sigurnosti, a na njoj je bila i jaka delegacije Vlade, premijer Andrej Plenković, ministar obrane Mario Banožić i ministar branitelja Tomo Medved.

Kao predsjednik Koordinacije domovinske sigurnosti, Medved je prikladno zaključio kako je “spremnost za protupožarnu sezonu vrlo visoka” i kako sve jamči da će se “svakom požaru pristupiti brzo i odlučno”. I premijer Plenković se topio od dragosti – u izjavi za medije kazao je održava vježba pokazala “koliko je funkcionalan Sustav domovinske sigurnosti i koliko je kvalitetna priprema za protupožarnu sezonu”.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Remont usred sezone

U tom trenutku je hrvatska protupožarna avijacija na raspolaganju imala jedva nešto više od polovice aviona – tri kanadera i tri air-tractora. Pet preostalih letjelica nisu se vratile s remonta. Taj trenutak, valja podsjetiti, bio je 10. lipnja – dakle, sam prag ljeta i požarne sezone.

Trideset i tri dana kasnije od Plenkovićeve “kvalitetne pripreme za protupožarnu sezonu”, u katastrofalnom požaru kod Šibenika izgorjelo je, po trenutnim podacima, 20 obiteljskih kuća, od čega 14 potpuno. Vatra je progutala i sedam gospodarskih objekata, šest brodica, tri automobila i jedan bager. Ljudskih žrtava, srećom, nije bilo. Požar kod Šibenika gasila su četiri kanadera i tri air-tractora. Ostali su još na remontu.

Umjesto aviona, remontirali automobile direktora?

Da se nešto čudno događa s remontom protupožarnih letjelica i da Hrvatska neće ni “kvalitetno” (Plenković), ni “vrlo visoko” (Medved) biti pripremljena za protupožarnu sezonu, odavno su ukazivali – mediji. U prilogu Nove TV je novinarka Ivana Pezo Moskaljov osmog travnja, dakle puna dva mjeseca prije radne i svečane vježbe “Sigurnost 22” upozoravala da bi Hrvatska u protupožarnu sezonu mogla ući epski nepripremljena, jer remont aviona nije gotov, a kad će – ne zna se.

Ukazala je i da je........

© Telegram


Get it on Google Play