We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Policija se odmah strčala na Murter zbog nestašnog načelnika. Šteta što institucije nisu tako brze kad su ministri u pitanju

4 1 44
22.07.2022

Pravna država na djelu, upravo tako bi to moglo djelovati nekome tko prati rasplet priče o nestašnom načelniku općine Murter-Kornati. Nekome tko, dakako, nije baš pretjerano upućen u hrvatsku stvarnost i institucionalne običaje.

Naime, istražitelji su samo tjedan dana nakon otkrića Telegrama da je načelnik općine Murter-Kornati Toni Turčinov službenu karticu “opeglao” za 1560 eura usluga u austrijskom bordelu izašli na teren i krenuli u izvide. I čini se da mu, s obzirom na to da mu račun iz bordela nije jedini problem s čudnom potrošnjom javnog novca, ne ginu još ozbiljniji problemi sa zakonom.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Problem, međutim, nije u Turčinovu. Pogotovo ako će, kako se doima iz reakcije istražitelja, vrlo brzo morati odgovarati za svoju “kreativnu” potrošnju. Problem je u brzini.

Kuščević: Dvije i po godine do optužnice

Naime, kad je u pitanju načelnik majušne općine od dvije tisuće birača, bez ikakvog političkog zaleđa (izabran je na nezavisnoj listi), onda institucije mogu svoj posao odraditi u besprijekornom roku. Stvari zapinju kad se na ciljniku istraga nađu politički teškaši – i za to je samo u proteklih nekoliko godina bilo previše primjera.

Neobične poslove Lovre Kuščevića, tadašnjeg ministra uprave, Telegram je otkrio početkom lipnja 2019. godine. Promjena prostornog plana kako bi se legalizirala građevina koju je već izgradio bila je samo dio malverzacija zbog kojih je Kuščević naposljetku završio i na optužnici. No, od teksta do pravomoćne optužnice protiv bivšeg Plenkovićevog ministra prošle su dvije i po – godine. A do presude… pričat će tko preživi.

Istražitelji se nisu, kao u slučaju Murtera, na Kuščevićev otok zaputili tjedan dana nakon objave serije tekstova koji su ukazivali na neobično poslovanje tadašnjeg ministra i političkog tajnika HDZ-a. O ne, u međuvremenu se na Kuščevića sručila još lavina afera koje su otkrivali mediji, pa je otišao iz Vlade. Tek onda su, u kolovozu 2019., institucije krenule raditi svoj posao.

Tolušić: Remetinec tek kad se umiješao Bruxelles

Ni kod još jednog bivšeg Plenkovićevog ministra, Tomislava Tolušića špranca nije bila bitno različita. Unatoč neobičnom nesrazmjeru primanja i imovine tadašnjeg ministra poljoprivrede, na što je u nizu tekstova (koji su počeli s čuvenom aferom........

© Telegram


Get it on Google Play