We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Plenković i HDZ su ranjiviji no što se čini na prvi pogled. Oporbeno zauzimanje saborske govornice moglo bi biti točka preokreta

4 0 7
15.10.2021

HDZ, čini se, uopće nije svjestan opasnosti. Sasvim je moguće da je za to kriv osorni karakter i golemi ego predsjednika stranke, koji vlastitu grešku ne bi priznao ni da se ona zove Davor Filipović.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kriva je, vjerojatno, i minuciozno iskonstruirana javna percepcija po kojoj je oporba u potpunom rasulu, a HDZ-ova nadmoć tolika da ne treba uopće pitati može li vladajuća stranka pobijediti na izborima, nego – koliko puta zaredom. Ljudi su, eto, povjerovali u Potemkinovu kulisu koju su i sami pažljivo pripremali i osjećaju se, izgleda, potpuno nedodirljivo.

Točka za analize iz 2024.

Ako im je trebala šamarčina koja bi ih vratila u stvarnost, svakako su je dobili ovog tjedna. Ne, to nije pravomoćna presuda za Fimi mediju, priča koja je prežvakana šest milijuna puta i koja je glavninu svoje radioaktivne štete za HDZ odradila prije jednog desetljeća. Nije ni konačni kraj priče o Vrhovnom sudu, gdje su za predsjednika konačno podržali kandidata predsjednika Republike, jer drugačije ni nisu mogli, pa je vjerojatno (ispravna) politička procjena bila da je manja šteta dići ruku za Radovana Dobronića nego nastaviti s novim rundama protiv Zorana Milanovića.

Sve to su, ipak, tek ogrebotine na političkoj staturi trenutno najjače političke stranke. Ali, oporbeno zauzimanje saborske govornice mogla bi biti točka koja će se spominjati kao točka preokreta u analizama na jesen 2024. godine – nakon parlamentarnih izbora.

Blokiranje Šveba

Ujedinjena oporba je saborskom akcijom oko izbora glavnog ravnatelja HRT-a postigla nekoliko vrlo bitnih ciljeva. Prvo, i najvažnije, upečatljivo su pokazali koliko je smiješno neopravdana već uobičajena fraza komentatora političkih prilika kako u Hrvatskoj, zapravo, nema oporbe. Drugo, spriječili su raspravu, a posljedično i ovotjedni izbor Roberta Šveba, čovjeka čije firme posluju s HRT-om, na mjesto glavnog ravnatelja HRT-a.

Treće, skrenuli su pažnju na tragičnu uređivačku politiku skupe javne televizije, koja – u situaciji kad se u Saboru opasno zakuhalo, prekida prijenos, a dan nakon pravomoćne presude vladajućoj stranci za korupciju, u glavnoj političkoj emisiji tu priču pokušava utopiti u razglabanja o općem stanju na domaćoj političkoj sceni.

Naposljetku, četvrto, da su bili u pravu s blokiranjem izbora Šveba priznao je dan poslije i sam HDZ, pripustivši na Odboru za Ustav zaključak po kojem se mora ponoviti sjednica Odbora za medije s kojeg je odaslana Švebova kandidatura.

Trećesiječanjski duh

No, HDZ nije u opasnosti zbog svega navedenog, nego prije svega zbog gotovo trećesiječanjskog duha potrage za kisikom promjene na kojeg je podsjetila zajednička oporbena akcija. Vlast HDZ-a, naime, polako ali sigurno postaje samozadovoljna i opterećujuća do razine druge polovice........

© Telegram


Get it on Google Play