We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Europski sud za ljudska prava obožava Hrvatsku. U dvije godine platit ćemo oko milijun eura samo za odštete

5 0 32
18.06.2022

Kršenje Europske konvencije o ljudskim pravima samo po sebi je užasna praksa bilo koje države. Malo što je toliko suštinski pogrešno i opasno kao kad se s pozicije moći ograničavaju temeljna prava koja pripadaju svim ljudskim bićima. Uz to, kršenje ljudskih prava može i koštati. Itekako.

Evo, recimo, Hrvatska. Ova država je u 17 mjeseci, od početka 2021., pa do kraja svibnja 2022. godine, zbog presuda Europskog suda za ljudska prava morala platiti 783.395,22 eura. Kako na tu svotu samo za prvih pet mjeseci ove godine otpada skoro 225 tisuća eura, dosta je izgledno da će u dvije godine RH na ime presuda iz Strasbourga morati platiti milijun eura odštete.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Dnevno – 11 tisuća kuna. I petkom, i svetkom

Ukratko i nešto bliže svotama životnijeg značenja za većinu građana, Hrvatska je svakog dana u 2021. i 2022 godini zbog kršenja Europske konvencije o ljudskim pravima morala iskeširati po cca 11 tisuća kuna. Svakog dana, dakle i vikendom, i blagdanima, i petkom, i svetkom. Po 11 tisuća kuna (cca 1500 eura u domaćoj valuti).

Ukupna visina kazni za prošlu i ovu godinu komunicirana je na sastanku Stručnog savjeta za izvršenje presuda i odluka Europskog suda za ljudska prava, održanog u Zagrebu 6. lipnja. No, ona nije jedina problematična činjenica koja se tamo mogla čuti.

Smrt, zataškavanje i akcijski plan

Naime, Hrvatska je u travnju iz Strasbourga primila vrući šamar u vidu presude u slučaju pogibije migrantske djevojčice Madine Hussiny. Europski sud za ljudska prava utvrdio je cijeli niz povreda Europske konvencije u ljudskim pravima u ovom slučaju, od neučinkovite istrage nesreće u kojoj je djevojčica izgubila život, preko protuzakonitog kolektivnog protjerivanja migranata, pa do neprimjerenih uvjeta smještaja preživjelih članova njene obitelji u Prihvatnom centru Tovarnik.

Za akcijski plan za provedbu ove presude (usput, presuđena odšteta obitelji Hussiny je 40 tisuća eura) je Odbor ministara Vijeća Europe Hrvatskoj dao rok do 4. listopada. Koliko je dosad napravljeno po tom pitanju?

Vrijeme ističe, a ljeto tek dolazi

Evo formulacije iz bilješke sa sastanka Stručnog savjeta: “Prema neformalnim indikacijama iz........

© Telegram


Get it on Google Play