We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Damir Vanđelić ulazi u politiku. Može li čovjek koji je odbio Plenkovića oteti HDZ-u dio birača?

4 2 35
02.06.2022

Čak ni u, po definiciji, najmrtvijoj od svih mrtvih političkih sezona – dakle, u sredini mandata, s bilo kakvim izborima udaljenim više od godinu dana u prošlosti i skoro pune dvije u budućnosti – hrvatska stranačka scena buja poput vegetacije u kišno proljeće. Neke od tih ničućih biljaka će, nije teško predvidjeti, za koju godinu prepoznavati tek istraživači povijesti, ali neke bi – ovaj put – možda mogle ostaviti dublji trag u pomalo učmaloj političkoj rutini u kojoj je na vlasti uglavnom HDZ ili ponekad SDP s golemom i rubno funkcionalnom koalicijom raznovrsnih stranaka.

Na desnici teško da će biti novosti, tamo se i Domovinski pokret solidnog potencijala (skoro 11 posto na parlamentarnim izborima prije samo dvije godine) raspada već cijelu godinu. A niču i nove stranke, evo baš je Karolina Vidović Krišto ovih dana krenula u osnivanje Odlučnosti i pravednosti, valjda šezdeset tisućite iteracije prave, konačne i neupitne desne stranke koja će uvesti reda u zemlju.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Udruga kao zaštita od pune političke arene

No, dok je formiranje novih pravaških i sličnih stranaka već folklor svakog izbornog ciklusa, ovaj put ćemo ipak imati i nešto rjeđu pojavu – novi SDP. Saborski zastupnici SDP-a koji su lani odbili provesti odluke središnjih tijela stranke, nakon čega su iz nje isključeni, osnovali su – udrugu “Socijaldemokrati” i ne skrivaju političke ambicije.

Osnivanje udruge kao prvog koraka u pretvaranju u stranku relativno je nova pojava kod nas i nema sumnje da ima nekih prednosti. Za mlade i još nedovoljno poznate opcije to znači zaštitu od ulaska u ankete u kojima postoji velika opasnost od obeshrabrujuće mizernog rejtinga. Postojanje udruge, pritom, može biti i platforma za lansiranje nestranačke liste, jedno vrijeme dosta popularnog načina za pariranje nepopularnosti samog pojma politička stranka. Naposljetku, ako se vidi da stvari ne stoje najbolje, udruga uvijek može poslužiti kao štit........

© Telegram


Get it on Google Play