We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Cijela politička scena nagađa o tome hoćemo li najesen na izbore. Evo kako stoje stvari

4 2 1
05.08.2022

Andrej Plenković samo što se nije umorio od ponavljanja – te valjda ste me “dosad upoznali”, te “politička stabilnost”, te “neće biti izbora”. Sudeći, međutim, po nizu neslužbenih razgovora s akterima na cijelom političkom spektru – od ljevice do desnice, ljudi baš i nisu impresionirani.

Naime, glavna tema političkih priča uz kavu ili povoljan mobilni signal su – izvanredni izbori. Hoće li, ukratko, predsjednik HDZ-a poreći sve što o izborima priča dok, skoro u predizbornom ritmu, obilazi cijelu Hrvatsku i ipak poslati građane na birališta?

Članak se nastavlja ispod oglasa

Lov u mutnom

Prvo, nije baš pretjerano čudno da se vladajućoj stranci ne vjeruje na riječ kad su u pitanju nagle odluke oko izbora. Naime, prije malo više od dvije godine, dok je još trajao onaj jedini pravi lockdown i dok su Vili Beroš i ekipa – nevinog li razdoblja! – u javnosti bili doživljavani superherojima, počelo se šuškati o tome da će HDZ odlučiti da se na izbore ide nekoliko mjeseci prije redovnog, jesenskog roka i da će se na birališta – usred ljeta.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković bio je zgrožen takvim špekulacijama. Na posebno sazvanoj tiskovnoj konferenciji tvrdio je kako oporba na taj način želi prikazati HDZ kao nekog tko lovi u mutnom.

Zdravlje građana i šef izbornog stožera

“Odbacujem te nametnute teorije. Izbori će se sasvim sigurno održati do ustavnog roka, međutim, u ovom smo trenutku zaokupljeni borbom za zdravlje i život naših građana, a važna nam je i njihova sigurnost”, kazao je Jandroković. I poentirao – dok je situacija ovakva, neće se ići u izbore i ugrožavati zdravlje građana.

Tiskovna konferencija predsjednika Sabora održana je 24. travnja. Deset dana kasnije, najviša stranačka tijela HDZ-a su odlučila da će se izbori održati u prvoj polovici srpnja. I da će voditelj izbornog stožera biti – Gordan Jandroković.

Stoga, dakle, ne treba čuditi da, dok Plenković s upadljivo učestalih obilazaka terena poručuje kako neće biti izbora, cijela politička scena, nagađa o tome – hoće li se ipak izvanredno na birališta. Već najesen ili možda u godinu dana nakon toga.

Od Pelješca do Bruxellesa

Računica koja ide u prilog skorim izborima je jednostavna, HDZ-u će se teško ponoviti ovakvo grupiranje dobrih vijesti kakvo ima ovih i imat će narednih mjeseci. Otvaranje Pelješkog mosta, ulazak u eurozonu, još jedna snažna turistička sezona, te izgledan skori ulazak u Schengen, mogli bi natjerati dobar dio birača da zaborave demoralizirajuće neuspjehe u svakodnevnom vođenju države i beskrajne korupcijske afere, od majstora koji krade armaturu na gradilištu, do Plenkovićevih ministara koje zorom prepraćuju u Remetinec. Uostalom, pitanje je što će uskoro biti i s inflacijom,........

© Telegram


Get it on Google Play