We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ako tobožnja seks-afera presudi na splitskim izborima, slične gadarije mogle bi postati standard u političkim obračunima

4 0 22
21.06.2022

Kad je prije mjesec i po dana obljetnica osnivanja Četvrte gardijske brigade iskorištena da se pošalju poruke o tome kako je Vlada fenomenalna, a splitska vlast nikako ne surađuje s braniteljima, nije bilo teško naslutiti da slijedi izrazito mučna predizborna kampanja. Prljavština koja je, međutim, bačena pred javnost u tobožnjoj seks-aferi Puljkovih suradnika, u kojoj uglavnom nije bilo ni seksa, ni afere – barem dok policija ne otkrije tko je privatnu prepisku s aplikacije za dejtanje pustio u javnost – nadmašila je i najgora očekivanja.

Kopanje po seksualnim fantazijama političkih protivnika, naime, dosad baš i nije bio alat kojim bi se pokušalo doći do vlasti u ovoj zemlji. Optimisti će cinično zaključiti da je Split, eto, opet bio avangarda, no realno je da očekivati da će – pogotovo ako se taktika pokaže uspješnom nakon otvaranja biračkih kutija – ovo biti tek početak rovanja po novom dnu domaće politike. Odnosno, da će intimni razgovori, snimke i slične gadarije postati standardni instrumentarij obračuna s političkim protivnicima.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Drugi krug – manje bitan?

Hoće li se, međutim, poznatom nekom (prije svih HDZ-u i Kerumu) isplatiti “sačekuša” na Tinderu koju su organizirale “Aleksandra” i “Milica”, odnosno nepoznat netko? Hoće li birači doista zgroženo klimati glavom na izjavu Andreja Plenkovića o tome da “ove afere sramote grad”; Andreja Plenkovića čiji je HDZ četiri godine vladao Splitom u koaliciji sa – Željkom Kerumom?

Ili će prevladati narativ kojeg žustro gura dosadašnji splitski gradonačelnik – da se radi o ultimativnom dokazu kako su u samo deset mjeseci gadno nagazili kriminalno-političke lobije koji su dugo držali Split u svojoj šaci? Odgovor će biti poznat u večernjim satima nedjelje, 26. lipnja. Eventualni drugi krug izbora za gradonačelnika, koji bi se trebao održati dva tjedna kasnije će, lako moguće, biti mnogo manje bitan.

Većina dosad: pet lista i šest stranaka

Naime, čini se da je, unatoč svemu, Puljak i dalje prvi favorit. Tako barem pokazuju dosadašnje anketne brojke. Njegov srpanjski poraz bi stoga bio prilično iznenađenje. Samo, Puljkov problem je što on može izgubiti čak i ako – pobijedi.

Radi se, jasno, o najneizvjesnijoj bitci splitskih izbora, onoj za Gradsko vijeće. Nakon lanjskih, redovnih izbora, većinu su tvorili vijećnici s pet lista i iz šest stranaka – od Nove ljevice do Mosta na desnici. Ništa čudno, stoga, da je deset mjeseci Puljkovog gradonačelnikovanja bilo obilježeno dramatičnim natezanjima u Gradskom vijeću i stalnim zazivanjem novih izbora........

© Telegram


Get it on Google Play