We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Što se događa u Splitu

5 0 0
25.09.2021

Možda omjer 18:13 ne viče “Izvanredni izbori na vidiku!” baš na sav glas. Ali, kad ovih 18 čini ukupno šest političkih stranaka i jedna nezavisna lista, stvari već djeluju malo skliskije. Kad su, pak, među tim strankama i žestoka ljevica i konzervativni Most, plus još dvije nastale velikom svađom iz jedne stranke, čovjek već počinje razmišljati gdje su mu osobna i kemijska, te kad se otvaraju birališta. A kad se sve skupa događa u Splitu, e onda je spektakl.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Grad poznat po svojim krajnostima, impulzivnosti i činjenici da nitko nikad u demokratskoj povijesti tamo nije obranio gradonačelnički mandat, nakon redovnih lokalnih izbora održanih pred samo ljeto, već na samom početku jeseni priča o – izvanrednim izborima.

Da je razapet’ šator…

Most i SDP, nezadovoljni kadroviranjem gradonačelnika Ivice Puljka već mašu izvanrednim izborima kao svjetlosnim mačevima, ukrašavajući svoja priopćenja gorkim pozivima – ako treba! – i na birališta. U slično tonu, citirajući Ivicu Račana – bolje izgubiti izbore nego obraz – istupa i gradonačelnik. Desna oporba, koja je do prije samo tri mjeseca bila na vlasti, pak, ogorčena je izostankom promjena. “Da je priko grada razapet’ šator, bija bi to najveći cirkus na svitu”, citat iz čuvenog Velog mista Miljenka Smoje još jednom, dakle, zvoni kao – činjenica.

Samo, cirkus izvanrednih izbora u Splitu neće biti baš tako lako za gledati. Pogotovo kad je u pitanju mogućih pokušaj detroniziranja Ivice Puljka. Zahvaljujući izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi s kraja 2017. godine, koje je gurala Vlada Andreja Plenkovića i tadašnjeg resornog ministra Lovre Kuščevića i koje su u javnosti postale poznate pod nazivom “lex šerif” opoziv gradonačelnika postao je iznimno kompliciran sport.

Dug marš kroz lex šerif

Gradski vijećnici izvanredne izbore mogu........

© Telegram


Get it on Google Play