We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Što sada s koronom? Broj umrlih veći je nego lani u ovo doba godine, ali pitanje je bi li, i koje, mjere uopće radile

6 0 0
24.07.2022

Pogled u brojke ponekad zaledi krv u žilama. Prošlog tjedna u Hrvatskoj je od Covida-19 umrlo 49 osoba. U usporedivom srpanjskom tjednu prošle godine – 11. Još godinu ranije, 2020., strašni novi virus ubio je – jednu osobu.

U zemlji koja živi i ponaša se u uvjerenju da je pandemija, u najmanju ruku, pri kraju, Covid-19 je ubio skoro pet puta više ljudi nego lani, a pedeset puta više nego 2020. godine. One u kojoj još nije bilo ni cjepiva, ni imuniteta stečenog prebolijevanjem.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ovo nije kraj

Pandemija, ukratko, nije gotova. Lako je moguće da nije ni blizu kraja, a brojka od preko 16 tisuća njenih žrtava samo u Hrvatskoj uskoro bi mogla biti samo manje bolna uspomena, poput one od osam tisuća mrtvih nad kojom smo se zgražali prošlog kolovoza.

Novo novo normalno, dakle, nije kraj. Nije još. Jer, jesen i zima tek dolaze. Onaj jedan umrli sredinom srpnja pretprošle godine i njih 11 lani bili su tek uvod za masovna umiranja tisuća naših sugrađana u hladnijim mjesecima. Za što je uvod sadašnjih 49?

Puka matematika

Megazarazni Omikron pokazuje tako, unatoč posvemašnjoj ignoranciji javnosti, svoju razornu snagu. Ona nije toliko u njegovoj ubojitosti, koliko u lakoći prelaska s čovjeka na čovjeka. Sve dalje je puka matematika.

Veći broj zaraza se, bez obzira na uglavnom relativno blage simptome, pretvara u sve više zabrinjavajuće brojke umrlih – usred ljeta. Više zaraženih, pak, daje mogućnost virusu da sve brže i brže mutira, izbjegavajući imunitet stečen prebolijevanjem i(li) cijepljenjem.

Koliko mrtvih je ok?

I cijeli svijet, ne samo Hrvatska, je trenutno tu, na ovom čudnom i zastrašujućem mjestu, u kombinaciji normalnog života i Covida-19 kakvu je malo tko zamišljao onda kad su “sljedeća dva tjedna bila ključna”. A pitanja se samo nižu.

Imaju li ikakve mjere trenutno smisla? Hoće li imati kad zahladi i ako to, kao i prošlih godina, donese višu smrtnost? Kako se, dovraga, uopće mogu zaustaviti izrazito zarazne podvarijante Omikrona? Koliko je mrtvih........

© Telegram


Get it on Google Play