We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Željka Markić pasionirano tražila Tomaševićevu ostavku. To je najbolje što mu se moglo dogoditi nakon debakla na sudu

4 0 0
07.07.2022

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi su, više nema sumnje, uprskali s izmjenama mjere roditelj-odgojitelj. Nepripremljenost, neiskustvo, želja da se što prije grad oslobodi pola milijarde kuna teškog jarma zaloga posljednje izborne pobjede Milana Bandića – svejedno je koji je bio motiv. Izmjene mjere nisu izdržale pravno propitivanje Visokog upravnog suda koji ih je jučer ukinuo.

Radi se o nezgodnom političkom udarcu, posebice zato što ovo nije prvi put (primjerice, imenovanje čelnika Zagrebačkog holdinga ili petljanja oko građanskog odgoja) da se zeleno-lijeva koalicija u gradu u kojem je tako uvjerljivo lani pobijedila na izborima pokazala, na vlastitu štetu, pretjerano brzopletom. Tomislav Tomašević i njegovi, međutim, kad se zbroji konačan politički skor jučerašnjeg dana, mogu trljati ruke. Cijela slika događanja oko mjere roditelj-odgojitelj se za njih pokazuje kao – pobjednička. I to dosta uvjerljivo pobjednička.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Šuplji trijumfalizam ratnika Gileada

Za početak, sud je jasno utvrdio da se ta mjera može ukinuti i da se ne radi o stečenom pravu. Milijunima kilometara je to daleko od želje ratnika Gileada da se žene definitivno zaključa u što brojnije obitelji i što dalje od ostatka društva, a djeci uskrati uobičajena socijalizacija u predškolskom odgoju.

Naime, nakon jučerašnje presude je jasno da je ta priča gotova. Mjera koju je 2016. godine donijela administracija pokojnog Milana Bandića, a kojima se roditeljima u obiteljima s više od dvoje djece do njihove 15. godine isplaćivalo oko pet tisuća kuna mjesečno je – gotova.

Ona će trajati još neko vrijeme, dok se ne ukloni najsporniji dio njene izmjene – prekratak rok ostavljen roditeljima-odgojiteljima za prilagodbu na nove, drastično smanjenje uvjete (tisuću kuna mjesečno do sedme godine djeteta), ali nakon toga je – kraj. Mjera teška pola milijarde kuna godišnje prestat će biti teret za gradski proračun daleko, daleko prije narednih lokalnih izbora (svibanj 2025. godine), vjerojatno već sljedeće godine.

Markić&Lovrić

Drugi, dnevno-politički gledano i još veći plus za ljevicu na čelu glavnog grada su – Željka Markić i Ivica Lovrić. Njih dvoje su........

© Telegram


Get it on Google Play