We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Zašto je u ovakvom društvu čudno čuditi se masovnoj potpori ubojici iz Splita

4 0 0
18.01.2020

Ovdje želimo biti sasvim jasni. Filip Zavadlav počinio je strašan zločin, koji se ne može opravdati. Također, podjednako je strašno što splitskog ubojicu podržava dvadesetak ili više tisuća ljudi na Faceu. Masovna potpora Zavadlavu straši već i zato što legitimira ideju da se ljudi, u potrazi za pravdom, mogu masovno obračunavati na ulicama.

Takvo stanje stvari mogli bismo nazvati preddržavom, koja je uvijek kaotičnija i opasnija čak i od većine najgorih država. Međutim, moramo priznati da nas zaista čudi što se cijela hrvatska službena javnost čudi i zgražava nad tisućama građana koji podržavaju splitskog ubojicu. Ta je podrška, koliko god bila pogrešna, zapravo sasvim očekivana. I to iz više očiglednih razloga.

Prvo, baš svi, i oni koji imaju šezdesetak, i oni koji imaju dvadesetak godina: svi smo odrasli u pop kulturi vigilantstva. Što su, ustvari, Prljavi Harry ili Batman ili Wyatt Earp? Među ostalim, oni su masovni ubojice. Wyatt Earp, koji nije izmišljena, nego faktografski precizno opisana povijesna ličnost, doslovno je bio masovni ubojica, zbog čega je nekoliko puta odgovarao na sudu.

Pa ipak, i Prljavi Harry, i Batman i Wyatt Earp u svim su filmovima, stripovima i popularnoj literaturi (u bivšoj su državi svaki........

© Telegram