We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Može li Plenković birati samo određene isječke HDZ-ova naslijeđa, a odricati se onih koji mu se ne sviđaju

5 0 0
14.10.2021

Presuda Vrhovnog suda protiv Hrvatske demokratske zajednice objavljena je u najpogodnije vrijeme za HDZ i Andreja Plenkovića. Svi su izborni ciklusi prošli, pa tako presuda kojom je HDZ zapravo proglašen kriminalnom organizacijom, ne može imati utjecaj na trenutni politički status najveće hrvatske stranke.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Međutim, presuda protiv HDZ-a imat će itekakav utjecaj na povijesnu definiciju, kao i na budućnost Hrvatske demokratske zajednice. Vrhovni sud ustvrdio je da je HDZ opljačkao Hrvatsku zbog čega mora vratiti 14,5 milijuna kuna i dodatno platiti kaznu malo veću od pola milijuna eura.

Plenkovićeva obrana povlači niz pitanja

Kako, dakle, sada i u budućnosti voditi stranku za koju je pravomoćno utvrđeno da je opljačkala Hrvatsku? I još važnije : kako stranka za koju je pravomoćno utvrđeno da je opljačkala Hrvatsku, uopće više može vladati Hrvatskom, a da se njena vlast doima barem malo vjerodostojno? Andrej Plenković stalno će ponavljati da sadašnji HDZ nema nikakve veze sa Sanaderovim HDZ-om. No, takva Plenkovićeva obrana sadašnjeg HDZ-a opterećena je jednim logičkim i jednim sadržajnim problemom.

Prvo, ako Sanaderov kriminalni HDZ ne predstavlja dio legitimnog političkog naslijeđa Hrvatske demokratske zajednice, predstavlja li Tuđmanov HDZ dio tog istog naslijeđa? Ili, jednostavnije rečeno, može li gospodin Plenković birati samo određene isječke HDZ-ova naslijeđa koji mu se sviđaju, a odricati se onih drugih, koji su sada i formalno osuđeni? I što je onda HDZ, gledamo li ga u njegovom tridesetgodišnjem kontinuitetu? Možemo li Hrvatsku demokratsku zajednicu uopće promatrati u kontinuitetu, ili se radi o nekoliko različitih stranaka u različitim vremenskim razdobljima, koje su eto, djelovale pod istim imenom?

Plenković definitivno ne može tvrditi da je Sanaderovo........

© Telegram


Get it on Google Play