We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Društvo se prirodno pita zašto se dogodio jeziv zločin. Ali ubojstva u Mlinovima nisu posljedica greške sustava

4 0 0
26.09.2021

“Nisam htio ozlijediti tog čovjeka. Mislim da je on bio jako fini gospodin. Mislio sam to sve dok mu nisam prerezao grlo”, kazao je, prema klasičnoj Capotevoj knjizi Hladnokrvno ubojstvo, Perry Edward Smith. Perry Edward Smith i Richard Eugene Hickock počinili su jedan od poznatijih zločina u američkoj povijesti.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Smith i Hickock likvidirali su kanzaškog farmera Herberta Cluttera, njegovu suprugu Bonnie, šesnaestogodišnju kći Nancy i petnaestogodišnjeg sina Kenyona. Ubojstvo se dogodilo 15. studenoga 1959. godine. Smith i Hickock namjeravali su opljačkati obitelj Clutter, jer su znali da je Herb Clutter relativno bogat, a imali su pogrešnu informaciju da novac drži u kući, u sefu. No, nisu namjeravali nikoga ubiti. Pa ipak, pobili su roditelje i djecu, premda Clutteri tijekom provale nisu pružili nikakav otpor.

Capoteovo Hladnokrvno ubojstvo, jedan od prvih non fiction romana, detaljno opisuje sav užas ovog zločina i iscrpno portretira zločince koji su s Capoteom razgovarali satima i satima. Ali, koliko god bila briljantna, Capoteova knjiga ne odgovara na pitanje zašto su Smith i Hickok pobili Cluttere.

Štogod inače mislili o hrvatskom socijalnom sustavu

Hladnokrvno ubojstvo izašlo je 1965. godine. Šesnaest godina kasnije Bruce Springsteen snimio je Nebrasku, akustični album o mračnoj Americi. U naslovnoj pjesmi Springsteen opisuje kako su dvoje mladih krenuli u vožnju Nebraskom i Wyomingom i usput skraćenom sačmaricom pobili desetak ljudi, koje nisu poznavali. Završava riječima: “I can’t say that I’m sorry for the things that we done; At least for a little while sir me and her we had us some fun”.

Kad god se dogode strašne tragedije, poput preksinoćnjeg djecoubojstva u Zagrebu, društvo se prirodno mora pitati zašto se to dogodilo i što se moglo poduzeti da se zločin spriječi. Hrvatska, koja je jako nestabilno društvo bez jasnog sustava vrijednosti, još je osjetljivija na ovakve strahote. Međutim, bojimo se da u ovom slučaju ne treba tražiti krivca nigdje, osim u samom zločincu.

Štogod inače mislili o hrvatskom socijalnom sustavu – a mislimo uglavnom loše – ovo, čini se, nije primjer u kojem su zakazale socijalne službe, jer se radilo o mirnom razvodu, poslije kojeg se roditelji nisu sporili........

© Telegram


Get it on Google Play