We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Sutra su njemački izbori: tko će pobijediti, tko će vladati i zašto bi vas uopće bilo briga

4 0 1
25.09.2021

Uoči izbora u Njemačkoj, prvih nakon 16 godina na kojima na listiću nema Angele Merkel, jedna od glavnih teza glasi da njemački birači preferiraju stabilnost i ne vole promjene. Da će upravo ta karakteristika prosječnog njemačkog birača presuditi tko će u nedjelju navečer, kada se zatvore birališta, biti u najboljoj poziciji naslijediti kancelarku Merkel.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Istraživanja raspoloženja javnosti ukazuju na tijesnu nedjeljnu utakmicu između tri glavne stranke. Ishod će biti još jedna koalicijska vlada. Nakon nedjelje, dakle, Njemačku čeka period postizbornog dogovaranja o formiranju vlade. Prošli puta trebalo im je šest mjeseci, a rezultat je bila „velika koalicija“ demokršćana i socijaldemokrata, treća u zadnja četiri mandata.

Ankete idu u korist SPD-a

Zadnja anketa u kojoj SPD – socijaldemokratska stranka koja je kao junior partner dio vladajuće koalicije – nije bio u prednosti pred CDU/CSU-om objavljena je prije gotovo mjesec dana. Od sredine kolovoza nekad praktički otpisani SPD (otpisan u smislu izborne pobjede) pretvorio se u favorita ovih izbora.

Razlike između koalicijskih partnera i glavnih izbornih suparnika su male, tek nekoliko postotnih bodova. Pritom se, približavanjem izbornog dana, prednost socijaldemokrata dijelom istopila: primjerice, u anketi jedne renomirane agencije prije mjesec dana bježali su CDU/CSU-u šest postotnih bodova, a ovoga tjedna u istoj anketi pali su na četiri boda razlike. Po zadnjoj anketi ZDF-a, razlika je, pak, samo dva boda.

Raspoloženje javnosti kao da ustvari pobija tezu o preferencijama njemačkih birača: ako ne vole promjene, kako je moguće da u anketama ipak vodi stranka čija bi pobjeda predstavljala upravo – promjenu? To nas vodi do druge ključne točke njemačkih izbora, kandidata za kancelara.

Tko uvjerljivo glumi Merkel?

Kancelarka ide u političku mirovinu i to je jedina sigurna činjenica ovih izbora. Troje ljudi ima teoretske šanse da je naslijedi – kandidat demokršćana Armin Laschet, kandidat socijaldemokrata Olaf Scholz te kandidatkinja Zelenih Annalena Baerbock. Mada je proljetos kotirala vrlo visoko, od njih troje kandidatkinja Zelenih ima najmanje šanse postati kancelarka. Njezina će stranka, vrlo vjerojatno, biti dio nove vlasti, ali prema trenutnoj konstelaciji snaga, kao junior partner u nekoj od koalicijskih kombinacija. Preostaju Armin Laschet i Olaf Scholz.

Mada je SPD-ovac, Scholz se tijekom kampanje uspješnije od Lascheta ljudima predstavio kao kandidat kontinuiteta, osoba koja može jamčiti nastavak centrističke politike Angele Merkel. Scholz je ciljano radio na tome – mediji su, na primjer, primijetili da se na jednoj fotografiji čak pojavljuje s rukama sklopljenima u prepoznatljivoj pozi gospođe Merkel. Laschet, iako je službeni kandidat stranke Angela Merkel, biračima je manje uvjerljiv.

Tu bi, dakle, mogla doći do izražaja navodna nesklonost njemačkih birača velikim promjenama: da zanemare stranačku pripadnost i biraju SPD-ovca umjesto CDU-ovca zato što ih ovaj prvi više podsjeća na ženu koja je uspješno vodila Njemačku 16 godina. Što nas je dovelo do još jednog bitnog pitanja – što je s biračima CDU-a.

Gubi li CDU birače?

Mediji i analitičari zadnjih tjedana pokušavaju odgovoriti na pitanje je li CDU, zbog umirovljenja Angele Merkel, izgubio dio svojih ranijih birača. Utjecajni Politico piše da je tijekom 16 godina mandata kancelarka privukla ne samo tradicionalne konzervativne birače, nego i one kojima se Merkel naprosto sviđala, posebno žene, starije birače i dio birača centra.

Kako će se oni postaviti na ovim izborima na kojima se gospođa Merkel ne natječe? I koliki bi to evenutalni gubitak glasova bio za demokršćane? S druge strane, još uvijek je puno neodlučnih, što je također dijelom posljedica umirovljenja aktualne kancelarke (a dijelom drugih faktora, na primjer, sasvim je neizvjesno s kakvom bi koalicijom Njemačka mogla završiti, što otežava nekim biračima da se odluče).

Članak se........

© Telegram


Get it on Google Play