We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Nakon 16 godina Merkel se povlači sa scene. Kako je došla na vlast i koliko je kontroverzna njezina ostavština?

4 0 41
26.09.2021

U riječima Gerharda Schrödera nije bilo ni trunka sumnje. „Dakle, kažem vam, gospođa Merkel neće uspjeti formirati koaliciju pod svojim vodstvom s mojom socijaldemokratskom strankom. Nemojte se zavaravati“, objašnjavao je SPD-ov kancelar u političkom talk-showu. Angela Merkel šutke je pratila njegov samouvjereni nastup. Bio je rujan 2005. Birališta u Njemačkoj upravo su se zatvorila.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ankete su Schröderovim socijaldemokratima predviđale izborni debakl. Rezultati su, međutim, bili iznimno tijesni: SPD je izgubio sa svega jednim postotnim bodom razlike, osvojivši tek četiri zastupnička mjesta manje od CDU/CSU-a pod vodstvom Angele Merkel. Schröder se osjećao pobjednički.

Mjesec dana kasnije gospođa Merkel formirala je koaliciju pod svojim vodstvom. Sa Schröderovom socijaldemokratskom strankom.

Krizna upraviteljica Europe

U sljedećih 16 godina Italiju je vodilo osam različitih premijera. Ujedinjeno Kraljevstvo, kao i Hrvatsku, pet predsjednika vlade. U Francuskoj je upravo pri kraju mandata četvrti predsjednik države. Joe Biden je od 2005. četvrti američki predsjednik. Sve te godine, Angela Merkel ostala je na kancelarskoj dužnosti – četiri uzastopna mandata, tri u velikoj koaliciji sa SPD-om – odlučivši da je, nakon parlamentarnih izbora ove nedjelje, vrijeme za povlačenje s političke scene.

Zahvaljujući ekonomskoj i političkoj moći Njemačke, ali i vlastitoj osobnosti i stilu, njemačka kancelarka se kroz desetljeće i pol nametnula kao liderica Europske unije u nizu potencijalno razarajućih kriza: u globalnoj financijskoj krizi 2008. godine nadalje, koja je zaprijetila opstanku eurozone; diplomatsko-političkoj krizi nakon ruske aneksije Krima 2014.; velikoj izbjegličkoj krizi 2015./2016. godine; Brexitu i u konačnici svjetskoj pandemiji koronavirusa koja još uvijek traje.

Čuvena fotografija s Trumpom

Angelu Merkel opisuju kao staloženu i strpljivu, ostavlja dojam pažljivog i koncentriranog sugovornika, nesklona je predstavama i političkim performansima, pomalo hladna, usmjerena na dogovor i kompromis – uvijek s njemačkim (ekonomskim i inim) interesima na umu. Njezin stil – kao, uostalom, i shvaćanje politike i javne funkcije – drastično odudara od stila populista i showmana, koji su se tijekom njezine karijere pojavili na globalnoj sceni. Poput Donalda Trumpa.

Taj je kontrast zabilježen na čuvenoj fotografiji sa sastanka G7 prije tri godine: njemački službeni fotograf Jesco Denzel uhvatio je trenutak kada Merkel, ozbiljnog izraza lica, okružena drugim liderima, stoji naslonjena rukama na stol za kojim, s prekriženim rukama na prsima, u pozi nadurena djeteta, sjedi američki predsjednik Trump, izbjegavajući pogledati Merkel u oči. Fotografija je odmah postala viralna.

Zweiter Tag des #G7-Gipfels in Kanada: Beratungen am Rande der offiziellen Tagesordnung #G7Charlevoix pic.twitter.com/5GiGF6zTHr

— Steffen Seibert (@RegSprecher) June 9, 2018

Članak se nastavlja ispod oglasa

Privatno, njemačka kancelarka je, kažu, opuštena i vrlo duhovita. Veliki je fan nogometa: jednom su je, tijekom sastanka s čelnicima EU država, morali zamoliti da na svom laptopu stiša prijenos utakmice jer je zaboravila uključiti slušalice, prisjetio se u autobiografiji bivši britanski premijer David Cameron. Za vrijeme summita G20 u Torontu 2010. suradnici su je porukama izvještavali o utakmici Njemačke i Engleske u osmini finala svjetskog prvenstva.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kompleksno političko nasljeđe

Kao i kod svakog demokratskog lidera, politička ostavština Angele Merkel je u najmanju ruku kompleksna: zbog svojih je odluka bila istovremeno i hvaljena i kritizirana, i cijenjena i prezirana, i slavljena i grubo vrijeđana. Nazivali su je i „kraljicom štednje“ (zbog politike proračunske štednje koju je čvrsto zagovarala tijekom dužničke krize eurozone) i „kancelarkom slobodnog svijeta“.

Dualnost u odnosu prema odlukama i potezima Angele Merkel nigdje se nije tako zorno očitovala kao u dvjema krizama koje su presudno obilježile njezinih 16 godina na čelu Njemačke – dužničkoj i izbjegličkoj krizi. Različite su, dakle, interpretacije njezinih poteza – jesu li bili opravdani i ispravni ili pogrešni i promašeni – ali nitko ne spori dominantnu političku moć njemačke kancelarke kojom je odlučujuće utjecala na odgovor Europske unije na obje krize (i ne samo ove dvije).

Članak se nastavlja ispod oglasa

Kraljica štednje ili spasiteljica eura?

O njezinoj ključnoj ulozi u rješavanju grčke dužničke krize u knjizi „Ima li ovdje odraslih?“ piše Janis Varufakis, bivši grčki ministar financija u mandatu vlade koju je vodila krajnja ljevica. „Od 2011. govorio sam Aleksisu (Ciprasu, kasnije grčkom premijeru, op.a.) da je Angela Merkel ključna osoba za bilo kakvo rješenje grčke drame“, piše Varufakis. Pa nastavlja: „Otkako sam postao ministar, novinari su me stalno pitali tko su najbolji grčki saveznici u EU-u. Moj je odgovor uvijek bio jednak: Merkel“.

Varufakis, koji je čvrsto odbijao politiku štednje smatrajući je duboko štetnom za ekonomiju i........

© Telegram


Get it on Google Play