We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Najuvrnutiji potez dana: HDZ traži kazne za Index zbog govora mržnje. Znaju li oni uopće što je govor mržnje?

2 2 127
25.02.2021

Nakon što je predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković danas prozvao Index zbog toga što su na ulazu u portal postavili pop-up koji korisnike pita jesu li HDZ-ovci ili ljudi, na Facebooku se oglasio i HDZ.

„I danas ponovno svjedočimo agresiji, uvredama i diskriminaciji jednog portala, što je nastavak kampanje širenja mržnje kojoj smo proteklih dana izloženi kao hrvatski građani samo zbog političke pripadnosti”, pišu iz stranke.

Tvrde dalje da je nakon desetodnevnog „javnog prešućivanja govora mržnje ugostitelja iz „Tri majmuna“, uslijedio novi čin diskriminacije prema članovima i simpatizerima jedne političke stranke”.

„Ako izostaje šira društvena reakcija na takve i slične izljeve mržnje i isključivosti, oni se sutra mogu dogoditi i nekome drugom u Hrvatskoj. A to nije ispravan odabir za društvo koje želimo graditi kao moderno, kulturno, napredno, uključivo i tolerantno”, piše HDZ. Iz stranke očekuju reakciju „nadležnih tijela” i Hrvatskog novinarskog društva, a najavljuju i „odgovarajuće pravne korake”.

S obzirom na višednevne rasprave o diskriminaciji i govoru mržnje, koje su se razvile oko ovog slučaja, redakcija Telegrama smatra da je potrebno ponovno objaviti tekst iz 2016. godine u kojem je ugledna odvjetnica Vesna Alaburić za Telegram detaljno objašnjavala pojmove govor mržnje i politički javni diskurs. Tekst je originalno objavljen na Telegramu u veljači 2016. godine.

Valja podsjetiti da u pravnoj teoriji “govor mržnje” ima razmjerno precizno značenje. To je vrsta napadačkog govora kojim se šire, potiču i/ili opravdavaju mržnja, nesnošljivost i predrasude, ili poziva i potiče na nasilje ili diskriminaciju protiv određenih........

© Telegram


Get it on Google Play