We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Kultni klasik Joakim Noah

6 0 0
10.12.2020

Odjednom, nakon dobrog dodavanja, reket se rastvori. Imate širok koridor prema košu. Zaletite se, krenete u skok računajući na lagano polaganje, kada krajičkom oka spazite zapletaj dugačkih udova uokviren divljom, gotovo pa zlom kosom koja obrubljuje glavu poput Meduzinih zmija kako juriša na vas, kako diže ruke, kako vas pokušava blokirati. Mijenjate ruku i promašujete dok vaš krakati suparnik lakoćom baletana hvata loptu te je grli poput djeteta koje treba zaštiti.

Joakim Noah odlazi u penziju.

Čovjek koji je godinama bio jedan od najboljih centara lige, defenzivni savant oko čijih se vještina oformila najbolja obrana prve polovice ovog desetljeća, napustio je parkete lige kao blijeda sjena samog sebe, unakažen ozljedama zbog kojih već pet godina ne predstavlja faktor u NBA svijetu. Kada nove generacije kroz 20 godina iz nekog razloga bace pogled na njegovu statistiku, neće ostati impresionirane. Kroz karijeru je Noah imao prosjeke od devet poena, devet skokova, tri asista i jedne blokade uz 49 posto šuta iz igre, siromašne brojke koje ukazuju tek na solidnog igrača i ništa više. No, kako li će samo te nove generacije biti u krivu! Noahov vrhunac bio je kratak, trajao je tek pet godina, ali je bio spektakularan na iznimno nespektakularan način. Joakim Noah je na svom vrhuncu bio Hall of Fame igrač.

Sin nekadašnjeg osvajača Roland Garrosa Yannicka Noaha i Miss Švedske Cecilie Rodhe odrastao je u bogatom kućanstvu, pohađajući elitne škole na svom putu prema košarkaškoj slavi. Noahovo ponašanje na parketu i izvan njega bilo je direktno suprostavljeno njegovu odrastanju, kao da je superkompenzirao za sve ono što se obično predbacuje ljudima s privilegiranim odrastanjem — poput mekoće, nonšalancije ili osjećaja da mu sve treba pripasti na srebrnom pladnju.

Joakim Noah je na svom vrhuncu bio jedinstven igrač, umjetnik dodavanja, defenzivni genijalac, radnik i ratnik

Noah je bio igrač čistog, iskonskog intenziteta, radnik i u teretani i na parketu, čovjek čiji se motor nije gasio, kao da nema drugog izbora za preživljavanje od igranja košarke. Kada ste ga gledali, osjećali ste kao da gledate čovjeka iz Comptona ili Englewooda koji je prošao sve i svašta u životu, a ne sportskog aristokrata koji je veći dio djetinjstva proveo u komuni Levallois-Perret, jednom od najskupljih pariških predgrađa.

Ne čudi stoga što je pronašao savršen dom u Chicagu, gradu koji se diči svojom radničkom prošlošću i mentalitetom. Stigao je u Bullse uz........

© Telegram


Get it on Google Play