We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Gasi se tvornica tuge

4 0 0
14.01.2021

Momci u smeđim kacigama, mokri od znoja ohlađenog pittsburgškom zimom, podigli su ruke u zrak. Prvi put od Nove godine 1995. Cleveland Browns su upisali pobjedu u doigravanju. Upisali su je, da bi njen okus bio sočniji i slađi, protiv svojih divizijskih rivala koji su kroz period u kojemu su Brownsi postali posprdni simbol gubitništva i tuge predstavljali dobro podmazano pobjeđivanje.

Steelersi su masakrirali Brownse otkako su se ovi 1999. vratili u NFL, nemilosrdno i konzistentno. Do jučer su Brownsi dobili svega jednu jedinu utakmicu na Heinz Fieldu u tom razdoblju, Steelersi su dobili njih 20. Pittsburgh je pritom u novom mileniju osvojio i dva Super Bowla i izgubio jedan, dok su Brownsi za to vrijeme svega jednom, jedan jedini put, ušli u doigravanje. Tvornica tuge je u zadnjih je 20 godina radila punom parom.

Nekoć nije bilo tako. Nekoć, u doba dok je u zapadnom svijetu još postojala industrija, prije nego što su veliki gradovi savezne države Ohio postali blijede sjenke samih sebe, Brownsi su bili velika momčad. Od 1950. do 1964. osvojili su četiri naslova te još pet puta igrali za naslov, a tome su mogli pridodati i četiri naslova u AAFC-u, u kojem su igrali zajedno sa Seahawksima i 49ersima, a koja su osvojili od 1946. do 1950. kada su ušli u NFL. Bili su elita. Predvođeni Jimom Brownom, najboljim probijačem svih vremena kojeg će se domaći gledatelji sjetiti iz filmova 12 žigosanih, The Running Man i Mars Attacks!, Brownsi su bili THE ekipa svog vremena, nešto što su bili Patriotsi zadnjih 20 godina.

No, Brown je polako ostario, industrija je propala, a Cleveland je postao šuplja franšiza u kojoj čak ni trenerske veličine poput Billa Belichicka i Martyja Schottenheimera nisu uspjele preživjeti dulje od pet godina. Sve je kukminiralo svega godinu dana nakon novogodišnje pobjede protiv Patriotsa 1995., kada je vlasnik Art Modell digao sidro i premjestio franšizu u Baltimore (koji je nešto ranije ostao bez svojih Coltsa koji su preselili u Indianapolis). Modell je slomio srca........

© Telegram


Get it on Google Play