We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Drew Brees oprašta se porazom, ali nikad ne zaboravimo koliko je moćan bio

4 0 0
21.01.2021

Stisak ruke, zagrljaj, nekoliko izmijenjenih riječi. “Volim te čovječe!”, poručio je Tom Brady Drewu Breesu nakon što su Tampa Bay Bucaneers izbacili New Orleans Saintse iz doigravanja. Njihov pozdrav nadišao je granice uobičajene kurtoazije kakvu pobjednik upućuje poraženom. Doimao se kao počast koju jedan šampion pruža drugome, kao izraz dubokog poštovanja prema kolegi koji je prošao sličan put koji ste i sami prošli i koji se digao na slične visine kojima ste i sami letjeli.

Drew Brees vjerojatno je odigrao svoju posljednju NFL utakmicu. Nije to potvrdio nakon dvoboja, nije rekao ni da ni ne, ali o njegovom se odlasku već dugo spekulira i to s razlogom.

Breesu su 42 godine na leđima i tijekom utakmice s Tampom osjetila se svaka od njih. Osjetio se svaki udarac kojeg je primio u karijeri, svaki trenutak nemoći, svaki ugriz vremena. Brees je odigrao utakmicu koju bi najradije izbrisao iz sjećanja nekim filmskim aparatom, kao u filmovima Men in Black ili Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Njegove presječene lopte Brady je iskoristio kao poklon umotan u najfiniji papir, a Tampa je, zahvaljujući skraćenom terenu, uspjela doći do relativno glatke pobjede. Brees je izgledao nemoćno. Njegove lopte bile su neprecizne, a sve do samog kraja nije pokušao ni jedno jedino dodavanje preko 20 jardi. Kao da mu je čarolijom oduzeta sva moć koju je nekoć imao.

A bio je moćan. O, kako je samo bio moćan.

Zaslužio je da ga se slavi, kolektivno, ne samo njega kao osobu, nego i sve ono što je predstavljao za jedan grad kroz desetljeće i pol

Breesova karijera nije krenula sjajno. Kroz prve tri sezone u San Diego Chargersima bio je ne samo ispodprosječan, nego i loš quarterback. Unatoč sjajnoj karijeri na sveučilištu Purdue, na kojem je u tri godine postigao 90 touchdowna i srušio sve moguće rekorde konferencije Big Ten (i dva NCAA rekorda), Brees je izabran tek u drugoj rundi NFL drafta. Stručnjaci su čitavu draft klasu quarterbackova percipirali kao poprilično slabašnu, a Breesu nisu pomogli konstantni upitnici vezani za njegovu visinu — sa 183 centimetra čovjek nije bio prototip klasičnog bacača te su se mnogi pitali hoće li moći vidjeti teren preko glava ofenzivnih linijaša u NFL-u.

Nije mu pomogao ni poprilično slabašan start u karijeru. Tijekom prve tri godine Brees je izgledao poprilično loše — skupio je 29 touchdowna i 31 presječenu loptu, Chargersi su imali tek osrednji napad, iako su u ekipi imali najboljeg........

© Telegram


Get it on Google Play