We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Američki nindže: Tom Brady ili Patrick Mahomes? Možda nijedan od njih dvojice neće biti presudan

4 0 0
04.02.2021

Jedna od vještina koju sam naučio kada mi je bilo šest godina bila je kako pretvoriti običnu majicu u nindža kapuljaču. Otvor za glavu stavili bismo oko očiju, a onda bi zategli majicu tako da on postane tek uski prorez, dok bismo rukave čvrsto vezali na potiljku. Bila je to važna vještina na samom smiraju 1980-ih. Nindže su i dalje bile u trendu. Američki, honkongški, crni i bijeli… kvragu, čak su i kornjače peglale ninjutsu.

Jedan od lajtmotiva u filmovima koje smo gutali tih dana bio je sukob moćnog, iskusnog i najčešće zlog majstora borilačkih vještina (čija je moć ponekad bila osnažena crnom magijom) i mladića čistog srca koji, kroz naporan rad s ostarjelim učiteljem, nadilazi sebe i svoje mane i postaje dovoljno dobar da u konačnici izazove starog antagonista i njegovu skupinu plaćenika.

Naslovna priča Super Bowla LV (to vam je 55, ako ste zaboravili rimske brojke) pomalo podsjeća na spomenuti klišej iz nindža filmova. Tom Brady, šesterostruki prvak koji je promijenio momčad i ušao u svoj 10. Super Bowl, našao se na putu mlađahnom Patricku Mahomesu koji je u svoje de facto prve tri godine u ligi* triput osvojio diviziju, postao MVP sezone i MVP Super Bowla te sada igra za svoj drugi naslov. Premda je tek počeo karijeru koja lako može jednog dana zapeti u blatu — ili zbog ozljeda, ili zbog cap spacea, ili zbog promjene trenera, ili zbog nemara — nema sumnje kako je Mahomes prvi kandidat koji bi Bradyju jednog dana mogao oteti titulu Najvećeg.

*Mahomes je u NFL ušao 2017., ali te je sezone odigrao svega jednu utakmicu kao zamjena Alexu Smithu. Kansas je sezonu okončao porazom od Titansa u wild card tjednu u kojem je Derrick Henry otrčao za preko 150 jardi i tako nagovjestio svoju dominaciju (a čak ni Marcus Mariotta nije bio loš), što je označilo kraj Smithove ere i početak Mahomesove.

Super Bowl će biti puno više od toga. Dapače, usudio bih se reći kako utakmicu neće prelomiti dva quarterbacka, bar ne ‘u vakuumu’

Okršaj koji će se održati u nedjelju bio bi promatran kroz prizmu duela ove dvojice majstora i da ne živimo u periodu duboke individualizacije kolektivnih sportova — njihova je priča toliko veća od života da je se ne može izbjeći. Ne samo zato što se radi o neupitnim veličinama — Bradyju kao najvećem igraču svih vremena, Mahomesu kao konzistentno najboljem quarterbacku u zadnje tri sezone — nego i zato što su toliko različiti.

Brady je prekaljeni veteran koji igra na visokoj razini u 44. godini života prvenstveno zbog svog pristupa sportu.

On je majstor svog zanata, čovjek koji je uložio čitavog sebe u jednu vještinu i svladao je bolje od ikog drugog, unatoč tome što su mnogi njegovi prethodnici i suvremenici bili neupitno obdareniji prirodnim darovima. Njegov uspjeh zbog toga leži na granici mističnosti, što je........

© Telegram


Get it on Google Play