We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Đurović o najgorem cyber napadu u povijesti Amerike: godinama se neće znati što je Putin točno naumio

5 3 29
25.12.2020

Solar Winds je kompanija u Teksasu za koju je do jučer malo tko čuo. Proizvode softver za nadzor mreže – program koji krajnji korisnici ni ne vide, a za njega znaju tek zaposlenici IT odjela pojedine firme ili institucije. Najvažnije, taj se softver u svakoj mreži smatra pouzdanim – jer je riječ o softveru za nadzor mreže! – pa ima puno odobrenje za automatski update. Nakon što su prvo pronašli ovaj softver, ruski hakeri izveli su briljantan potez

Gotovo sva ministarstva i agencije američke vlade te 18 tisuća tvrtki meta su najvećeg špijunskog cyber-napada u povijesti, kampanje koja je počela u ožujku i još traje. Upali su u Pentagon, State Department, ministarstva financija, domovinske sigurnosti i energije te u Nacionalni laboratorij u Los Alamosu koji održava postojeći nuklearni arsenal i projektira nova oružja. Trebalo je devet mjeseci da se otkrije visoko sofisticirani napad, koji se po dosadašnjim saznanjima pripisuje Rusiji.

Protuobavještajna katastrofa, cyber-verzija Pearl Harbora, kompjutorski 9/11 – u alarmantnim ocjenama slažu se političari i stručnjaci za sigurnost. Bez sumnje, najveći cyber-napad na Ameriku u povijesti ujedno je i najveća sramota za državu koja je i danas najveća cyber-sila na svijetu. Još gore, za istjerivanje Rusa iz mreže trebat će možda i godine. Čak i kad ih istjeraju, sustavi će ostati ranjivi jer su hakeri u njih ugradili skrivene ulaze koje je gotovo nemoguće pronaći.

Rusi će se moći vratiti i – ako budu htjeli – uništiti sisteme na kojima funkcionira američka vlada, svih petsto tvrtki s liste Fortune 500 i još tisuće drugih firmi. Vladimir Putin će moći srušiti američku ekonomiju, ako poželi, klikom miša.

Puni razmjeri ove provale još nisu jasni, no i ovo što se dosad zna već je dovoljno loše. Usporedbe s Pearl Harborom i 9/11 vjerojatno su pretjerane jer napadači ništa nisu uništili, izbrisali, izmijenili ili na drugi način izmanipulirali.

Upad ima sva obilježja špijunske, a ne diverzantske akcije – zasad. Svejedno, ovo je prvi put u povijesti da su napadači upali u toliko različitih sistema – u sektore zdravstva, financija, telekomunikacija, nacionalne sigurnosti – i u ukupno 18 tisuća tvrtki i institucija.

Nepisano pravilo među državama je da odmazda za špijunske operacije nikad nije oštra, jer svi špijuniraju. No, je li ovo bio samo špijunski upad ili nešto opasnije? I treba li Amerika odgovoriti istom mjerom ili žešće – to su pitanja koja će hitno morati rješavati nova administracija Joea Bidena, jer je Donald Trump stao na stranu Rusa i pokušao krivnju prebaciti na Kinu. Što se tu zapravo dogodilo?

Vrlo sofisticirana........

© Telegram


Get it on Google Play