We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Zašto je važan novi godišnji izvještaj o mržnji i nasilju nad Srbima? Zato da javnost ne može hiniti da nije znala

2 0 0
13.04.2021

Kad bi u skoroj budućnosti neki povjesničar želio istražiti povijest dvijetisućitih u Hrvatskoj, Bulletin Srpskog narodnog vijeća koji redovno izlazi već dvadesetu godinu znatno bi mu olakšao posao.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Netko tko se nije bavio s istraživačkim poslom teško može pojmiti koliki je, metaforični govoreći, rudarski trud bio potreban da se iz godine iz mora vijesti koje se smjenjuju nevjerojatnom brzinom i već sutra bivaju zaboravljene, izdvoje sve one koje se odnose na poticanje nacionalne netrpeljivosti, diskriminaciju prema Srbima i historijski revizionizam. Za, upravo predstavljeni 20. broj Bulletina, s podnaslovom ‘Historijski revizionizam, govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2020.’, taj posao odradio je Tihomir Ponoš, zajedno s Nikolom Vukobratovićem.

Njih dvojica su pedantno pobrojili najvažnije izraze međunacionalne netrpeljivosti, zakonske i realne diskriminacije prema Srbima te manifestacije historijskog revizionizma, uočavajući ipak i konkretne pomake na bolje u kulturi sjećanja. Do toga je došlo zbog niza zajedničkih komemoracija predstavnika Vlade i SDSS-a, vezanih za Oluju i ono što se dogodilo nakon nje.

Društvo ne zanima položaj Srba

No, najveći problem s ovim ozbiljnim trudom je u tome što on rezultira s tim da se Bulletin predstavi široj javnosti, procirkulira kroz medije tog dana, ostane trajno online dostupan, ali realno već sutra padne u zaborav. I to samo dijelom zbog toga što u današnje vrijeme sve vijesti već sutra padnu u zaborav, a puno više zbog toga što društvo jednostavno u znatnom postotku ne iskazuje nikakav interes za položaj Srba u Hrvatskoj.

Ekstremistička manjina bi najradije da ih u zemlji više nema, također mali postotak ljudi je posve senzibiliziran za ova pitanja i smatra da zemlja i društvo ne mogu krenuti naprijed dok se ne ukloni nacionalistička stvarnost i hejterski odnos prema Srbima, ali najveći dio javnosti je zlurado indiferentan. A kako na vlasti imamo stranku koja je u najboljem slučaju zlurado indiferentna, a na terenu često i ekstremistička, nikakva personalna promjena na čelu te stranke ili koalicija s SDSS-om ne može u punom smislu promijeniti ovakvo stanje stvari.

Snv Bulletin 20 Online........

© Telegram


Get it on Google Play