We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Zašto je prilično izgledno da bi HDZ na ovim izborima mogao izgubiti Split

4 1 3
10.12.2020

Iako se nakon premoćne pobjede na izborima, neovisno o faktički tankoj većini, činilo da je Andrej Plenković uspio uspostaviti neupitnu vlast, kako u zemlji, tako i u HDZ-u i da će glatko osvojiti i sljedeće parlamentarne izbore, stvari su se vrlo brzo počele mijenjati. U prvom redu zbog očitog kolapsa bitke protiv pandemije, a potom i zbog čudnog načina na koji se HDZ sprema za skorašnje lokalne izbore u dva najveća grada, Zagrebu i Splitu.

Naime, koliko god da je već sada sasvim izvjesno da će vladajuća stranka osvojiti najveći broj županija i općina, što uvijek može poslužiti da se fingira kako je, bez obzira na ishod u velikim sredinama, postignut odličan rezultat, jasno je da bi s porazom u dva najveća grada to puno teže išlo.

No, dok su u Zagrebu i dalje, unatoč tome što je novo vodstvo stranke na čelu s Mislavom Hermanom, izabrano i što je on sam izrazio spremnost da bude kandidat za gradonačelnika stvari prilično nejasne, u Splitu su naizgled jasne, ali to za krajnji ishod ne znači ništa.

Pojednostavljeno govoreći, to što se HDZ pola godine uoči izbora još uvijek nije zapravo odlučio što sa Zagrebom, odnosno hoće li još jednom potajno paktirati s Bandićem ili s nekim jakim kandidatom ozbiljno ući u utrku za gradonačelnika, zapravo predstavlja manji problem od Splita u kojemu je stranka donijela odluku i već ima ozbiljnog kandidata za gradonačelnika. Dva su........

© Telegram


Get it on Google Play