We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Telegramov pregled tjedna: Kako je Hrvatska uz Dumbovića, Škoru i Bandića zanemarila Papin povijesni potez

4 0 8
08.03.2021

Ako ikada, u proteklom tjednu smo savršeno mogli naučiti kako razlučiti bitno od nebitnog, ljude koji su ostavili ili ostavljaju duboki trag, od onih koji će biti brzo zaboravljeni kad odu sa scene. Stoga su bitne stvari koje su obilježile protekli tjedan smrt Zlatka Kranjčara, papin povijesni susret s čelnikom šijitskih muslimana i put po Iraku te obilježavanje stote godišnjice Labinske republike. S druge strane u moru uvijek istih zamornih događaja i informacija koje bismo mogli svesti pod zajednički nazivnik ‘business as usual’, bilježimo komemoraciju i sprovod Milana Bandića, još jedan ciklus prepucavanja Zorana Milanovića i čelnika Bosne i Hercegovine, Vučićevu estradnu sveprisutnost, niz afera petrinjskog gradonačelnika i Škorinu kandidaturu.

Smrt Zlatka Kranjčara

Još jedna u nizu preuranjenih smrti u posljednje vrijeme, ovog puta Zlatka Kranjčara, svih nas je podsjetila na to koliko je život kratak i nepredvidiv i koje stvari i vrijednosti ostaju zauvijek. Poput njegovog višedesetljetnog prijateljstva s još jednom Dinamovom legendom, Markom Mlinarićem, zatim odnosa s obitelji, za što je dovoljno pogledati govore njegove djece na sprovodu, potom odnosa prema ulici i ljudima s kojima je odrastao, a na koncu i prema klubu koji ga je često znao izigrati posljednjih godina. Zlatko Kranjčar bio je jedan od najvećih nogometaša na ovim prostorima i netko tko je u svemu što je u životu radio bio iskren do kraja, zbog čega će ostati zapamćen zauvijek, kao i ona gumena figurica s njegovim likom u dresu Dinama.

Povijesni papin posjet Iraku

Po svemu sudeći papa Franjo odlučio je mnoge stvari toliko pomaknuti u svom pontifikatu, da se one kasnije neće moći tek tako vratiti unazad. Istina je, on nije sazvao novi Vatikanski koncil, ali vlastitim djelovanjem uspješno pomiče granice zamislivog. Stoga je poražavajuća činjenica da se njegov susret s poglavarom šijitskih muslimanima ajatolahom Al Sistanijem, kao i čitav posjet Iraku nalazi na marginama medijskog i javnog interesa, iza Bandića, Dumbovića, Penave, Plenkovića, Milanovića i ostalih uvijek istih lica i vijesti.

Iako je naveden kao privatni, sastanak dvojice vjerskih poglavara je trajao znatno duže od predviđenog, a ono što smo saznali jest da i jedan i drugi očekuju kulturu dijaloga i međusobnu podršku. Papa je kasnije na međureligijskom okupljanju zaključio da vjernici ne smiju tolerirati nasilje terorizma nad religijom, a putovanje bi trebao okončati molitvom u Mosulu. Ovim posjetom, naravno pokušava pomoći tamošnjim kršćanima, a kako stvari stoje nije nemoguće da u skorije vrijeme dođe i u Jasenovac, što bi bilo u rangu iračke turneje.

Stota godišnjica Labinske republike

Za divno čudo, stota godišnjica Labinske republike, praktično prvog antifašističkog ustanka u Europi obilježena je primjereno, dokumentarnim filmom na HRT-u i........

© Telegram


Get it on Google Play