We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Recenzija nove, važne knjige o Titu i Krleži

3 0 7
22.01.2021

Nije to danas popularno reći, a i kad se kaže naiđe se na zid šutnje ili agresivnog odbijanja, ali nepobitna je činjenica da su i prvu i drugu Jugoslaviju u ideološkom smislu pretežno formirala dvojica hrvatskih intelektualaca. Oni su na umjetničkom i idejnom polju izražavali ključne sadržaje vladajuće ideologije, ponajprije zahvaljujući vlastitoj bliskosti s vladarom, koja je potjecala od iskrene vjere u ideju koju su zastupali, a potom i zbog nevjerojatnog talenta. Ideologiju prve Jugoslavije tako je u svojim radovima najvjernije i najbolje reprezentirao Ivan Meštrović, dok je druga bila Krležina.

Ne radi se o nekoj velikoj tajni, ali je činjenica da, ne samo što posljednjih godina ne postoje studije i knjige koje bi široj javnosti objasnile ovaj fenomen, nego posve suprotno, postoje gotovo isključivo one u kojima se proučava tek Meštrovićeva posljednja faza u kojoj je potpuno napustio ideale iz mladosti i s vrhunca karijere, dok se Krleži amputira kompletno ideološko nasljeđe, inače neodvojivo od njegovog rada, da bi postao prihvatljiv u novim okolnostima, ali mu i dalje ostaje etiketa poltronstva prema Titu.

Postoje, istina i ozbiljni radovi o njima dvojici, poput velike dvotomne monografije Duška Kečkemeta posvećene Meštroviću ili knjige Predraga Brebanovića posvećene Krleži, ali oni nisu uspjeli doprijeti do šire javnosti. Tim je važnija knjiga novinara i književnika Damira Pilića ‘Tito očima Krleže: revolucija i zebnja’, koju je krajem upravo okončane godine objavio VBZ. Ponajprije zato što je već sada očito kako ona nije prošla nezapaženo i kako je u vrlo kratkom vremenu uspjela doprijeti do šire javnosti, potom jer je pisana lako čitljivim reportažnim........

© Telegram


Get it on Google Play