We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Pogledao sam novu seriju o Aleksandru Karađorđeviću, prema romanu Vuka Draškovića: toliko je loša da je zabavna

4 0 2
25.03.2021

Iako se u Srbiji posljednjih godina snima more novih serija, toliko da ih je teško pohvatati čak i prosječno informiranom tamošnjem građaninu, a njihov tematski i vremenski raspon zahvaća period od polovice 19. stoljeća do danas i čitav niz tema, ipak sve primjetnija postaje fascinacija razdobljem Kraljevine Jugoslavije.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Pojednostavljeno govoreći, sve ono što je poodavno postala tema u medijima, književnosti i historiografiji, a to je kako što više uzdignuti nekakvo fiktivno veliko doba građanske Srbije i Beograda te ga suprotstaviti jednakoj fikciji o barbarskom socijalističkom razdoblju, došlo je i na male ekrane, počevši od serije ‘Montevideo, Bog te video’. Sve naravno kroz herojski utemeljiteljski mit o Prvom svjetskom ratu, iz kojeg je Srbija doista izišla kao pobjednica s ogromnim brojem žrtava.

Sukob dva koncepta

U čitavoj toj priči sukobljavaju se dva koncepta. Jedan je upravo ovaj, koji priča bajku o zlatnom dobu i drugi koji postaje sve rašireniji, o tome kako je Jugoslavija upropastila Srbiju, koja je umjesto stvaranje te državne zajednice mogla i morala formirati Veliku Srbiju, umjesto što je dopustila da je podli Hrvati, Slovenci, čak i ako su bili komunisti, štoviše tim gore, poput Tita i Kardelja, iskoristili da iskomadaju Srbiju i gurnu je u propast. Pri čemu je na udaru takvog pristupa najčešće Aleksandar Karađorđević kao nepopravljivi naivac. Pojednostavljujem stvari, ali to je otprilike to.

U čitavu priču se pak prije dvije godine uključuje Vuk Drašković sa svojim romanom ‘Aleksandar od Jugoslavije’, koji se rasprodao u nekoliko izdanja, nakon čega Zdravko Šotra počinje snimanje istoimene serije koja se ovih dana počela emitirati na kanalu Nove Srbije, te na njihovom portalu na kojem su dostupne dvije dosad emitirane epizode. Iako smo imali priliku pogledati tek dvije epizode, one su sasvim dovoljne za izricanje nekih prvih dojmova, koji su neodvojivi od autora romana i predloška, Vuka Draškovića.

Draškovićevih 30 godina

Riječ je, naime, o čovjeku koji je umnogome obilježio proteklih trideset godina u Srbiji, ali i na čitavom ovom prostoru i koji je napravio čitav krug od prvog rehabilitatora četništva i nekoga tko je najavljivao pa i zagovarao rat i nasilje, do čovjeka koji zagovara mir, bori se protiv tog istog rata koji je poticao i jedan je od rijetkih koji otvoreno zagovara da Srbija osvijesti činjenicu nezavisnosti Kosova i okrene se prozapadnoj politici.

Sve ga je to, jasno, koštalo političke popularnosti koja je u početku bila ogromna i zbog koje je Miloševićev režim organizirao nekoliko atentata na njega koje je, za razliku od svojih najbližih suradnika, čudom preživio, a koja danas zapravo ne postoji. No, postoje samo dvije stvari koje su u njegovom javnom djelovanju ostale nepromijenjene svo ovo vrijeme, a to su glorifikacija četništva i nevjerovatna književna popularnost koja ne prolazi.

Zašto je kao pisac popularan

Što god da Drašković napiše i objavi momentalno se rasproda u visokim nakladama i drži čela liste najprodavanijih naslova, sve tamo od ‘Noža’ i ‘Sudije’ iz osamdesetih, pa do ‘Aleksandra od Jugoslavije’. Budući da se ne radi o čovjeku pretjeranog spisateljskog talenta, iako nije netalentiran za pričanje priča, očito je riječ o jednom drugom fenomenu.

Publika, naime, ne želi Draškovića kao pragmatičnog i realnog političara, ali s istim žarom želi njega kao mitomana jer im taj izmaštani svijet savršeno odgovara. Naravno, baš zato što ga ne doživljavaju izmaštanim, ni oni kao ni sam autor. Ovaj kraći uvod o autoru romana po kojem je snimana serija bio je neophodan za daljnje razumijevanje čitave priče.

Opsesija prvom Jugoslavijom

Drašković je svojoj opsesiji s četništvom, posljednjih godina pridodao i fascinaciju s Jugoslavijom, prvom naravno, te s likom Aleksandra Karađorđevića, kojeg........

© Telegram


Get it on Google Play