We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Jasno je zašto bi iz Chicaga mogli maknuti Meštrovića. No pravo je pitanje: treba li rušiti bilo koji spomenik?

3 1 6
08.03.2021

Sve ovo što se u posljednje vrijeme događa s rušenjem spomenika na zapadu moglo je iznenaditi samo one koji su istinski vjerovali u to da svijet nije bio globaliziran još puno prije nego što je taj termin postao relevantan, u to da je doista nastupio kraj povijesti s padom Berlinskog zida i Istočnog bloka i da je vrijeme ideoloških rasprava oko prošlosti zauvijek prošlo.

Odgovor na pitanje što se zapravo događa jasan je svakome tko je pratio demonstracije vezane uz pokret Black lives matter, kada su se logično počeli dovoditi u pitanje pa i otvoreno rušiti spomenici ljudima koji su bili neupitni velikani nacija koje su ih podizale, ali je istovremeno potpuno zanemarena njihova uloga u kolonijalizmu i rasizmu.

Pravo građanstva na kulturu sjećanja

No, unatoč tome što čitav pokret jeste bio motiviran ovim konkretnim pitanjima, on se širi i dalje s ključnim zahtjevom da marginalizirane i manjinske zajednice i ljudi dobiju pravo građanstva na vlastitu kulturu sjećanja. Što nas dovodi do informacije koja se stidljivo pojavila u rubrikama kulture, o tome kako su postali upitni i Meštrovićevi spomenici Indijancima u Chicagu.

Naime, Chicago Monuments Project je pokrenuo raspravu o četrdeset po njima spornih javnih spomenika o kojima treba raspraviti, među kojima su i Meštrovićevi Indijanci, i to zbog ‘romantiziranog i reduciranog prikaza Indijanaca’. Inače, riječ je o možda i najuspjelijim Meštrovićevim javnim spomenicima, Strijelcu i Konjaniku, koji su postavljeni 1928. na ulazu u Grant Park. Teško je prognozirati kako će čitava priča završiti, no ona ima nekoliko dimenzija. Jedna je konkretno vezana uz Meštrovića i njegovu poetiku, druga uz samu ideju o uklanjanju spomenika generalno, a treća uz motivaciju kojim se u čitavu priču krenulo.

Je li rušenje spomenika pravi put?

S obzirom da sam već napomenuo kako je riječ o sasvim razumljivoj motivaciji, odnosno o pravu na vlastitu kulturu sjećanja i želji za jednakošću, nužno je postaviti pitanje treba li uopće rušiti bilo koje spomenike i predstavlja li to pravi put do jednakosti. Generalno mislim da je taj pristup........

© Telegram


Get it on Google Play