We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Hoće li 2021. konačno biti godina velikih promjena u BiH?

7 0 1
26.12.2020

Na posljednjem popisu iz 2013. godina se 3,7 % građana izjasnilo da ne pripada nijednom od tri konstitutivna naroda, ali ono što se prešućuje jeste činjenica da i mali postotak Srba, Hrvata i Bošnjaka želi normalno uređenu i funkcionalnu građansku državu koja neće negirati kompleksnost međunacionalnih odnosa i probleme koji iz njih proistječu.

Da je Bosna i Hercegovina nefunkcionalna zemlja je jedina činjenica oko koje se slažu sve tamošnje politike, ali i svi njeni građani, uz zajedničku želju da se nešto promijeni. Razlog zbog kojeg se to ne događa je naravno u suprotstavljenim viđenjima tih promjena. Vizija pak budućnosti te zemlje, ako govorimo o ljudima koji u njoj žive ima zapravo četiri.

Istina je da praktično svi analitičari, neki zbog pojednostavljivanja i nedostatnog uvida u stvarnost zemlje, a drugi zbog toga što im to ne odgovara pa i ne spominju, pišu o tri suprotstavljene ideje, vezujući ih uz nacionalnu pripadnost, ali to jednostavno nije točno. Pojednostavljeno govoreći, istina je da ogromna većina Srba želi secesiju, a u najmanju ruku što veću autonomiju Republike Srpske.

Jednako tako, točno je i to da ogromna većina Hrvata želi također što veću autonomiju, s tim da se počelo odustajati od teritorijalne, ali se ide ka institucionalnoj, odnosno ka tome da isključivo Hrvati mogu birati hrvatske predstavnike u federalnim i državnim institucijama. Kod Bošnjaka je stvar nešto kompleksnija. Svi naravno........

© Telegram


Get it on Google Play