We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Događaji ovog tjedna jasno pokazuju u kakvom se stanju nalaze društvo i institucije

4 0 0
26.09.2021

Tjedan koji je za nama i koji je otvoren Milanovićevim boravkom u New Yorku, a zaključen parlamentarnim izborima u Njemačkoj, bio je prepun događaja koji jasno pokazuju u kakvom se stanju nalaze društvo i institucije. Od samog Milanovića i njegovih teza o Bosni i Hercegovini, preko sudske zabrane portalu H-alter da objavljuje tekstove i preimenovanja mosta u Karlovcu do standarde političke krize u SDP-u i lutanja na desnici. Mimo toga, zabilježili smo da je HRT konačno počeo emitirati seriju o NDH i da je preminuo poznati novinar Miloš Vasić.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Milanović u UN-u

Kao i uvijek kad ode na neki put i bude par dana u fokusu javnosti, Zoran Milanović ni ovog puta nije iznevjerio. Na put je krenuo s bivšom predsjednicom, stigao je izmjenjivati napade s Aleksandrom Vučićem, odraditi usput niz protokolarnih sastanaka te izreći ono što mu je u posljednje vrijeme očito najvažnije, a to je status Hrvata u Bosni i Hercegovini. Učinio je to opet tako da izazove bijes u Sarajevu i dodatno udalji tamošnje Hrvata od rješavanja problema izbornog zakona. Jer kad predsjednik Hrvatske za sebe kaže da je predsjednik svih Hrvata, što je svojevremeno pisalo na Tuđmanovim plakatima, on jasno pokazuje da tu politiku slijedi. Upravo zato je, bez obzira na formalna objašnjenja o tome kako on predstavlja sve ljude s hrvatskim državljanstvom, samo dodatno udaljio hrvatsku i bošnjačku političku javnost, pri čemu je sasvim svejedno radi li to nesvjesno ili namjerno, jer ishod je isti i kontraproduktivan je.

Užas u Karlovcu

U Karlovcu je pak Koranski most u sitne jutarnje sate imenovan po postrojbi čiji je pripadnik Mihajlo Hrastov upravo tog datuma, na tom mostu smaknuo trinaest zarobljenika, dok su se četvorica spasila skokom u Koranu. Dan ranije u podnožju mosta svečano je otvoren mural s njegovim likom, a sam Hrastov je zaključio kako je svoj posao odradio pošteno i muški. Sve ovo vraća nas na identične procese koje smo već gledali u Splitu, prilikom podizanju spomenika HOS-u na Splitu 3, u ulici u kojoj su pripadnici te postrojbe izbacivali ljude iz stanova, kao i kod podizanja spomenika 72. bojni Vojne policije pred Lorom. Jedino utješno je što ovaj put postoji relevantna politička opozicija ovoj vrsti glorifikacije zločina, budući da su vijećnici Možemo i Nove ljevice glasali protiv te odluke. No od javnog protivljenja do promjene društvene svijesti dug je put.

Kriza vlasti u Splitu

U Splitu je pak sve po starom. Bilježimo još jednu krizu vlasti u tom politički nestabilnom gradu, prvu ozbiljnu u Puljkovom mandatu. Razlog je pronađen u imenovanju ljudi u upravna vijeća i nadzorne odbore gradskih firmi i ustanova i ne treba biti previše pronicljiv da bi se zaključilo kako će se kroz koji dan sve stišati, kako se na nove izbore neće ići, kako će Puljak uz puno muke odraditi mandat do kraja i kako će ga dočekati teški izbori. Čisto da ga ne zaboravimo, u priču se upleo i Kerum, najavivši povlačenje na savjetničku poziciju u stranci i usput napavši Puljka kao čovjeka koji širi mržnju. Pod Marjanom dakle, ništa nova.

Sudska cenzura

Proteklog tjedna dobili smo i jedinstvenu presudu........

© Telegram


Get it on Google Play