We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Dayton, 25 godina kasnije: Sporazum koji je okončao rat, ali je onemogućio stvarnu uspostavu mira

4 0 3
23.11.2020

Zanimljiva je ta stvar s odnosom Hrvata prema Daytonskom mirovnom sporazumu, 25 godina nakon što je potpisan i pretočen u Ustav Bosne i Hercegovine, a koji planski onemogućava izgradnju iole funkcionalne države. Naime, jednako većina onih u Bosni i Hercegovini, kao i u Hrvatskoj koje ta tema zanima, neskriveno su nezadovoljni položajem Hrvata u BiH.

A nezadovoljstvo je toliko da Čovićev HDZ uvjetuje formiranje vlasti u Federaciji izmjenama izbornog zakona, dok će famozna sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost u Hrvatskoj, koja je nakon dugog natezanja između premijera i predsjednika, zakazana za ovaj tjedan kao jednu od ključnih tema imati položaj Hrvata u BiH i odnos prema Daytonskom mirovnom sporazumu.

Sve je to, naravno, legitimno i o svakoj temi se može i treba razgovarati racionalno, ali ipak je fascinantan taj nojevski pristup stvarima, zbog kojeg je onda nemoguće i pravilno postaviti problem, a kamo li ga i funkcionalno riješiti. Daytonski mirovni sporazum je, između ostalih, u inače jednako tužnom, koliko i bizarnom raspletu ratnog užasa u Bosni i Hercegovini, potpisao i Franjo Tuđman.

To je automatski povlačilo obavezu bosanskohercegovačkog HDZ-a da taj sporazum podrži u parlamentu, zajedno sa svim mjestima koje se sada doživljavaju kao problematične od strane hrvatske politike, a još i više s najproblematičnijim dijelom tog sporazuma kojeg nitko više i ne spominje kao problematičan, a riječ je o uspostavi Republike Srpske i faktičnoj legalizaciji zločina.

To isto, protiv čega se danas u svakoj prilici bune i bošnjački političari, potpisao je i Alija Izetbegović, što je također povlačilo obavezu zastupnika SDA da sporazum izglasaju, a isto su napravile i sve ostale stranke, od........

© Telegram


Get it on Google Play