We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Treba li stvarno zatvoriti sve srednje škole u zemlji ili ovaj model po županijama funkcionira?

3 2 3
05.12.2020

Treba li zatvoriti sve srednje škole u državi i prebaciti ih na online nastavu po uzoru na fakultete ili je posve adekvatan aktualni model prema kojemu se takve odluke donose na županijskim razinama? Ova se pitanja već tjednima postavljaju prosvjetnim vlastima i epidemiolozima, a njihova su mišljenja često suprotstavljena. S jedne strane, Ministarstvo na čelu s Radovanom Fuchsom argumentira da za to nema potrebe jer škole u suradnji s epidemiolozima i županijskim stožerima najbolje mogu procijeniti je li situacija takva da je nužno prijeći na online nastavu.

Dok je negdje to nužnost, rezoniraju, takav slučaj nije u nekom drugom dijelu Hrvatske. S druge strane, liječnici i epidemiolozi problematiziraju broj detektiranih slučajeva u školama, odnosno broj stvarno zaraženih učenika i asimptomatskih slučajeva, zatim činjenicu da srednjoškolci putuju javnim prijevozom do škole i slično. No kakva je zapravo situacija u srednjim školama po županijama? Telegram je od Ministarstva obrazovanja zatražio cijeli set podataka o zaraženim srednjoškolcima i njihovim nastavnicima u posljednja dva tjedna.

Od ukupno 145.674 srednjoškolaca, njih 2955 bilo je zaraženo koronavirusom u razdoblju od 18. studenog do 2. prosinca. Drugim riječima, udio pozitivnih među srednjoškolcima u tom je periodu 2,03 posto. Od 400 srednjih škola u Hrvatskoj, u njih 363 pojavila se Covid zaraza, a 37 škola u ovom je razdoblju bilo Covid free. Kada te podatke svedemo na razinu razrednih odjeljenja – kojih je 7517 u srednjim školama Hrvatske – u njih 1543, tj. u 20,5 posto srednjoškolskih razreda bilo je pozitivnih učenika.

Zanimljivi su i podaci o tome kako se Covid pojavljivao na razini razreda tijekom zadnja dva tjedna. U 1216 razreda zabilježen je tek jedan pozitivan učenik, dva pozitivna učenika pojavila su se u 252 srednjoškolska razreda dok je primjerice, u jednom razredu zabilježeno šest pozitivnih učenika i u jednom njih osam. Od 17.751 srednjoškolskih nastavnika, prema podacima........

© Telegram


Get it on Google Play