We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Prije tri tjedna objavili smo snimku zagrebačkog prodekana kako krši zakon. Kako je moguće da on još nije smijenjen?

1 1 0
27.07.2021

Slučajevi na Sveučilištu u Zagrebu koje je proteklih mjeseci otkrio Telegram – onaj o professoru emeritusu Dragi Roksandiću s ozbiljnim optužbama za seksualno uznemiravanje te slučaj rasipanja novca na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu – i dalje su bez ikakvog sveučilišnog epiloga.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Na stranu što poslovanje PBF-a upravo češljaju inspektori Ministarstva financija i što je u slučaju Roksandića povjerenstvo Filozofskog donijelo mišljenje o “opetovanom i teškom” seksualnom uznemiravanju; sa sveučilišnog vrha, predvođenog rektorom Borasom, o ovim temama dopire zaglušujući muk. Promptne reakcije, koje u vrlom akademskom svijetu ne bi smjele izostati ni u slučaju sumnje na ovakve stvari, nonšalantno i upadljivo izostaju.

Nadrealni pokloni iz duty free shopa

U nekoliko smo nastavaka secirali što se događa s financijama PBF-a. Dekanica Jadranka Frece i njen prodekan Damir Ježek službenim su karticama plaćali stvari uvelike nespojive s potrebama fakulteta – Chanelove parfeme, ekskluzivnu odjeću i namještaj, popularne suvenire u New Yorku… Karticama su platili i smještaj u luksuznom resortu na Baliju, gdje su krajem 2019. zajedno otišli na znanstvenu konferenciju.

Prodekan je u povratku u duty free shopu ostavio 12.000 kuna za, kako će nam kasnije reći, poklone organizatorima konferencije. Organizatori, koje smo se potrudili kontaktirati, kategorički su opovrgnuli primitak bilo kakvih darova hrvatske delegacije predvođene Ježekom i Frece. Nadrealnost Ježekovih tvrdnji problematizirao nam je i nemali broj ozbiljnih sveučilišnih profesora i znanstvenika.

Neformalno su nam se javljali nakon naših tekstova pa se s poštenom dozom gnjevnog podsmjeha osvrtali na ono što je Ježek prozvao poklonima za organizatore. Dekanica Frece, uhvaćena u raskošnoj kupovini, u nemuštom pokušaju da nas odvrati od pisanja o trošenju javnoga novca, poručila nam je da nam ne daje privolu da koristimo “njene osobne podatke”.

Rektor nije impresioniran zbivanjima na PBF-u

Međutim, peglanje PBF-ovih kartica ni na koji način nije impresioniralo upravu Sveučilišta na čelu s rektorom Damirom Borasom. A trebalo je, jer rektor po Statutu Sveučilišta mora nadzirati zakonitost i statutarnost rada dekana i poduzimati odgovarajuće mjere. No, taman nakon Telegramovog teksta o službenim PBF-ovim karticama, Frece je na fakultetu premoćno izabrana za novi trogodišnji dekanski mandat.

U klupku koje smo odmotavali na PBF-u, isplivala je i vrlo eksplicitna priča o izvlačenju novca iz studentskih ugovora. Ježek je, za svog dekanskog mandata, snimljen kako govori koliko dobiva novca iz studentskih ugovora, i na koji ga način izvlači. Ovdje se uključilo Ministarstvo obrazovanja, najavom o proračunskom nadzoru PBF-a........

© Telegram


Get it on Google Play