We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Odlučujući tjedan u 6 točaka: Senat Sveučilišta u petak konačno raspravlja o Borasovim skandalima

3 1 9
09.03.2021

Tjedan pred nama trebao bi, velikim finalom u petak, staviti točku na posljednjih više od mjesec dana skandala koji tresu Sveučilište u Zagrebu i njegovu upravu na čelu s rektorom Damirom Borasom. U petak u 11.00 konačno će se, na izvanrednoj sjednici nakon gotovo godinu dana, uživo sastati Senat Sveučilišta sa zadaćom da raspravi široku i tešku temu kompleksnog stanja na Sveučilištu u Zagrebu.

Mjesto održavanja Senata potvrđeno nam je u ponedjeljak; održat će se u kino-dvorani Studentskog centra u Savskoj ulici. A ovo je šest ključnih pitanja uoči sjednice Senata:

1. Zašto se u petak sastaje Senat?

Senat, krovno upravljačko tijelo koje broji 70 članova, sastaje se prvi put uživo nakon gotovo godinu dana jer je tako tražio Sveučilišni savjet na svojem sastanku 12. veljače. Boras je čekao krajnji rok za sazivanje Senata (imao je 30 dana); usprkos svojoj praksi sazivanja elektroničkih sjednica Senata bez rasprave tijekom koronakrize, sada ipak mora održati sjednicu uživo. Rasprave će, dakle, morati biti – ne zato što je tako inicirao rektor, nego zato što ga je na to primorao Sveučilišni savjet.

2. Zašto je Sveučilišni savjet tražio posebnu sjednicu Senata?

Sveučilišni savjet to je tražio od Borasa u jeku niza ozbiljnih skandala koji od kraja siječnja potresaju Sveučilište u Zagrebu, rektora i njegove najbliže suradnike. Nakon pokretanja regionalne inicijative “Nisam tražila”, otkriveni su i prijavljeni brojni slučajevi uznemiravanja i zlostavljanja na fakultetima. Iako je najavio osnivanje sveučilišnog povjerenstva koje će se time baviti, rektor ga nije osnovao i, osim kratkog priopćenja na stranicama Sveučilišta, izostala je odlučna reakcija najviše sveučilišne razine na poplavu prijava.

Telegram krajem siječnja otkriva da je rektor Boras počasnim zvanjem professora emeritusa nagradio profesora Dragu Roksandića s Filozofskog fakulteta, iako je osobno bio upoznat s izjavom bivše studentice o tome da ju je Roksandić dugi niz godina seksualno uznemiravao. Rektor tih dana izjavljuje da je “i on bio zlostavljan, hvala Bogu ne seksualno”.

Otvoreno je i pitanje radnog odnosa Borasovog prorektora Ante Čovića, nakon što ga je resorni ministar Radovan Fuchs prijavio Državnom inspektoratu zbog rada na Fakultetu hrvatskih studija i obnašanja prorektorske funkcije nakon što je navršio 70. godinu života. Uz to, pojedini su članovi Senata upozoravali da rektor uporno, tijekom koronakrize, saziva elektroničke sjednice Senata bez mogućnosti rasprave pa je Sveučilišni savjet inzistirao na tematskoj sjednici Senata uživo.

3. Koja bi se pitanja mogla biti otvorena u petak na Senatu?

Osim o seksualnom zlostavljanju i uznemiravanju na Sveučilištu te radnopravnom odnosu........

© Telegram


Get it on Google Play