We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Ministar Fuchs danas je pokazao: oni zbilja nemaju nikakav plan kako pomoći djeci u pandemiji

1 0 0
25.08.2021

Nije rijetkost da studije o hrvatskom školstvu upućuju na alarmantne trendove. Prije nekoliko godina, primjerice, veliko je i relevantno istraživanje pokazalo da polovica naših najboljih učenika nakon srednje škole planira daljnje obrazovanje i karijeru potražiti u inozemstvu. Jedno prethodno ukazalo je da srednjoškolci masovno smatraju kako im za upis na fakultet ponajprije treba dobra veza, usprkos antikoruptivnom mehanizmu državne mature.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Tu su i brojni nalazi o neadekvatnosti načina ocjenjivanja u našim školama, značajnim deficitima u regulaciji đačkog procesa učenja… Međutim, danas predstavljeno istraživanje o utjecaju pandemije na učenje i mentalno zdravlje hrvatskih učenika, otvara prozor u cijeli niz novih i dalekosežnih problema s kojima se naše društvo tek mora suočiti.

Ključni su nalazi značajni gubici u svladanom gradivu koje su učenici (i njihovi nastavnici) zamijetili tijekom pandemijske nastave. Ne manje važno, ozbiljan porast anksioznih i depresivnih poremećaja kod školaraca ima tendenciju postati ozbiljnim javnozdravstvenim problemom, s posljedicama dugoročnijim od same pandemije.

Znamo li uopće kako pokrpati rupe?

Govore ovo rezultati istraživanja provedenog ovoga svibnja i lipnja u 161 školi među 27.000 učenika i 4800 nastavnika. Škola tijekom pandemije srozala je učeničke radne navike, praćenje nastave, motivaciju za učenje i loše je utjecala na znanja i vještine koje učenici imaju steći iz školskih predmeta, posebno iz matematike i prirodoslovlja.

Znanstvenici s Instituta za društvena istraživanja (IDIZ), koji su proveli ovu studiju na poticaj Ministarstva znanosti, zaključuju kako bi gubitke u znanju nastale u koronaškoli valjalo hitro krenuti krpati “nedvosmislenim obrazovnim politikama već na početku školske godine”. Koje će to politike biti, ipak ostaje nejasno.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs na to je pitanje danas tek kazao kako će u nadolazećoj školskoj godini dozvoliti “i dopunsku nastavu i izborne predmete i nadoknade” koji prošle godine zbog nemiješanja razreda nisu bili mogući. O nekoj ozbiljnijoj intervenciji, na tragu osmišljene obrazovne politike, nije bilo riječi.........

© Telegram


Get it on Google Play