We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

U najčudnijoj sezoni novije F1 povijesti oboreni su i neki od najprestižnijih rekorda

4 1 4
21.12.2020

Zadnja izmjena: 21. prosinca 2020.

U ljudskoj je prirodi da voli statistike i rekorde, a ova nam je sezona Formule 1 uistinu omogućila pregršt užitka u tome. Ovo je, stoga, ponajprije priča o tome, ali i o nekim zanimljivim detaljima kojih se nismo stigli dotaći u redovnim člancima.

Za početak, Lewis Hamilton se sedmom titulom prvaka na vrhu vječne liste izjednačio s Michaelom Schumacherom. Ne dođe li do neke uistinu dramatične promjene (što nije posve nemoguće, u trenutku pisanja ovog članka još uvijek nije potvrđeno hoće li voziti i 2021., mada se ne čini nimalo vjerojatnim da bi mogao ‘izvesti Rosberga’), nagodinu uzima i osmu, a potom nakon najavljene promjene pravila za 2022., tko zna? Taj bi rekord mogao poprilično dugo stajati — najbliži je još aktivni pratitelj Sebastian Vettel, koji već dugo ne izgleda kao da bi mogao povećati broj osvojenih titula.

Ponajbolji vozač mlade garde, Charles Leclerc, sada je otprilike godinu dana mlađi nego što je Lewis bio kad je osvojio prvu titulu, ali pitanje je kada će se naći u bolidu dostatno brzom za borbu za naslov.

Hamilton je oborio i rekord po broju pobjeda, trenutno je na 95, a karijeru će najvjerojatnije završiti s troznamenkastim brojem. Od mladih je vozača najtrofejniji u pojedinačnim utrkama zasad Max Verstappen — ima ih 10, jednu više nego Valtteri Bottas, čija reputacija je ove godine, usprkos drugom mjestu u poretku vozača i dvjema pobjedama, dotakla dno. S obzirom na sve veći broj utrka po sezoni, vjerujem da bi ovaj rekord mogao biti oboren relativno brzo, u sljedećih 10-15 godina. Mada, s druge strane, iskustvo NASCAR-a nas uči da ne mora biti tako; ondje je Richard Petty s 200 pobjeda nedodirljiv, a posljednju je ostvario još 1984. Nitko od aktivnih vozača nema niti troznamenkast broj pobjeda.

Najzvučniji rekord, iza Hamiltonovih, postavio je Räikkönen, koji je s čak 330 nastupa postao najiskusniji vozač u povijesti ove kategorije

Naravno, u trenutku kada se razgovara o F1 sezonama od po 24 utrke, a prisjećamo se da su one iz pedesetih znale imati po njih šest ili sedam, ostaje pitanje kako uistinu uspoređivati epohe.

Ako jednostavno podijelimo broj pobjeda s brojem nastupa, statistički najuspješniji je Juan Manuel Fangio s 47,06 posto pobjeda, ali već drugo mjesto Alberta Ascarija s 40,63 posto pokazuje kako ovakvo mjerenje favorizira dominantne vozače iz vremena kada je voženo manje utrka. Hamilton se i u ovoj statistici sjajno drži, s 35,71 posto je na trećem mjestu svih vremena (zanemarimo li vozače koji su nastupali samo na Indy 500 u vremenu kada se računao za Svjetsko prvenstvo), pretekavši Jima Clarka. Ako se, pak, pitate kako stoji u onoj najčešće povlačenoj usporedbi, Schumacher je u trenutku prvog umirovljenja, na kraju 2006., imao 36,55 posto…

Max vs. Checo: poslastica

Max je najmlađi pobjednik utrke ikada, s nešto više od 18 i pol, a to će vjerojatno i ostati, jer je u međuvremenu uvedeno dobno ograničenje i ne smijete nastupati u F1 ako niste navršili 18. Ove se godine doimao mnogo zrelijim nego ikad ranije, ugrabio je dobar dio onoga što se dalo, ne radeći za dosadašnji dio karijere karakteristične idiotarije. No, nemojmo zaboraviti niti da ga samo još šest pobjeda dijeli do sustizanja ove godine preminulog Stirlinga Mossa i mjesta vozača s najvećim brojem pobjeda, a bez osvojene titule........

© Telegram


Get it on Google Play