We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Telegram otkriva bešćutnu priču iz Siska: Socijalna služba uzela im djecu, jer je kuća u kojoj žive stradala u potresu

3 10 1909
04.02.2021

Da bi djeca bila sigurna, svi su se nagurali u jednu sobu u dijelu koji je ostao neoštećen. Darko je pisao Stožeru da mu daju neku mobilnu kućicu koju će staviti u dvorište unajmljene kuće, ali kućica nije stigla. Onda su na vrata prošlog petka pozvonile socijalne radnice i odvele djecu.

Ponekad sanjamo jezive stvari koje, srećom, nemaju nikakve veze s realnošću i onda se budimo u ledenom znoju. U snu nas napadnu krokodili. Izgori nam kuća. Otmu nas pirati. Ali teško da postoji strašnija noćna mora od toga da ti oduzmu djecu i odvedu ih, a ti ne znaš kamo.

No točno je to u petak stvarno doživjela obitelj Darka i Josipe Čudić iz Siska. Oko pola tri poslijepodne, na vrata su im pozvonile dvije socijalne radnice iz sisačkog Centra za socijalnu skrb i zatražile da uđu. Ubrzo su za asistenciju stigla i dva policijska automobila s četvero policajaca. Josipa je bila sama doma s djecom, a Darko je bio na poslu.

Kad su sve pregledale, socijalne radnice obavijestile su majku da istog časa odvode djecu jer je kuća jako oštećena u potresu i opasna za život. Prestravljena žena nazvala je muža koji je brzo došao kući, plakali su i molili, ali nije bilo pomoći. Dva sinčića, Luku starog godinu i pol i Leona koji je jučer napunio dva mjeseca oduzeli su majci i ocu, ušli u auto i odvezli se u nepoznatom pravcu. Josipa je jedva stigla bebu umotati u deku.

Kad sam preko volontera iz Siska Davora Štefančića Dade saznala za tu priču, mislila sam: nemoguće. Takvo što se ne može dogoditi. Ali u ponedjeljak sam svejedno sjela u auto da vidim o čemu je riječ i ustanovila da sam se grdno prevarila. Nažalost, sve je istina.

S Darkom i Josipom Čudić i Davorom Štefančićem provela sam skoro cijeli dan vozikajući se kilometrima i kilometrima od Centra za socijalnu skrb, kamo su roditelji pozvani da daju izjave, do trošne kuće u naselju Sela u kojoj žive i do udomiteljske obitelji u selu Tišina daleko od Siska, kojoj su socijalne radnice predale Leona i Luku. Dvoje skromnih ljudi, Darko........

© Telegram


Get it on Google Play