We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Renaultova F1 momčad doživjela je rebranding u Alpine. Što je iza tog poteza?

3 1 5
20.01.2021

Zadnja izmjena: 20. siječnja 2021.

Ne pratite li svijet automobilske industrije vrlo detaljno, možda vam je i promakla vijest da je Renault još 2017. oživio svoj četvrt stoljeća hibernirani sportski brend Alpine. Predstavili su iz tvrtke A110, sportski model retro dizajna naslonjen na istoimeni, najlegendarniji od nekadašnjih modela ove marke, zamišljen kao konkurent Porsche Caymanu. Ako ste i čuli za taj automobil, to je najvjerojatnije bilo zato što su Chris Harris i Eddie Jordan jedva izvukli živu glavu kada se zapalio dok su za Top Gear snimali prilog o njemu na stanovitoj zavojitoj cestici iznad Monaka.

U prvoj punoj godini prodaje, 2018., diljem Europe je kupce našlo manje od 2.000 primjeraka, preklani nešto više od 4.000 a u svima groznoj 2020. tek nešto preko 1.000 — svakako osjetno manje od Renaultovih očekivanja. Pa ipak, potpisan je ugovor o tehnološkoj suradnji s Lotusom na razvoju električnih modela, a korporacija je odlučila Renaultovu momčad Formule 1 od 2021. preimenovati u Alpine, kako bi privukla više pozornosti na oživljeni brend.

Ili, prema ciničnoj interpretaciji, kako bi za godinu-dvije izbjegla naslove tipa “Renault odlazi iz Formule 1”, kada se to neminovno dogodi. Prije prosudbe, prisjetimo se što je zapravo Alpine.

Za proizvođače malo i srednjelitražnih sportskih automobila 1950-e su godine bile zlatno doba. Bilo je to vrijeme kada su ljudi još shvaćali da velika snaga i krajnja brzina nisu parametri pravog sportskog automobila, nego osjećaj u vožnji. To je bilo i vrijeme kada je, barem u Zapadnoj Europi i Sjevernoj Americi, bilo moguće svakog vikenda vlastitim sportskim automobilom odvesti se do neke staze, permanentne ili improvizirane, ondje odvesti utrku i potom se istim automobilom vratiti doma. U takvim je uvjetima cvjetala i scena malih, neovisnih tvrtki koje su izrađivale takve automobile, gotovo redovno na bazi velikoserijskih komponenti.

Situacija s momčadi je puna upitnika. Ono možda najintrigantnije pitanje je: koliko je danas dobar Fernando Alonso?

Za talijanske je proizvođače takvih automobila skovan i sjajan izraz Etceterini, ali scena nije cvjetala samo podno Apenina. Podjednako je snažna bila i u Francuskoj, gdje su se posebice isticale tvrtke DB i Alpine. DB je svoje predivne trkaće i sportske automobile bazirao na Panhardovoj mehanici, pa je kasnije otišao u ropotarnicu povijesti zajedno s tom tvrtkom. Alpine je, pak. bila tvrtka mnogo dalekosežnije povijesti i utjecaja, odabravši boljeg, ili bar bolje potkoženog mehaničkog partnera, Renault. Nakon 40-ak godina kontinuiteta ugašena je 1990-ih, ali ostala je u sjajnom sjećanju ljubiteljima sportskih cestovni automobila, relija i utrka izdržljivosti.

Ne i Formule 1. No, o tom nešto kasnije.

Problem s identitetom

Kao najmlađi onodobni Renaultov diler (rođen 17. svibnja 1922. i naslijedivši očev posao), poslije Drugog svjetskog rata, Jean Rédélé se, poput mnogih drugih mladića, zaljubio u utrke i relije i počeo nastupati u njima. Imajući pristup solidnim financijskim resursima i dobre veze u matičnoj Renaultovoj tvornici, počeo je modificirati model 4CV i dorađivati posebne dijelove za njega. Uspjesi nisu izostali, pobjede u klasi na Mille Miglia i Coupe des Alpes bile su najznačajnije. Ova je potonja mladiću toliko značila da je po njoj — mada je Dieppe od Alpa udaljen otprilike najviše što je još moguće, a da i dalje bude u Francuskoj, ne računamo li prekomorske posjede — imenovao i tvrtku koju je osnovao 1954, a prvi je model (dizajniran u radionici........

© Telegram


Get it on Google Play