We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Tko je više muljao: kineska partija u veljači ili hrvatska Vlada u prosincu?

4 6 138
28.12.2020

Kada sam u veljači pisao članak o vrlo vjerojatnom friziranju podataka u Kini bio sam uvjeren kako je tako nešto teško izvedivo u državama članicama Europske unije, ponajviše zbog dva ključna sastojka liberalne demokracije: parlamentarne oporbe i neovisnih medija. Ali nažalost nisam bio u pravu. Istu razinu transparentnost koju je kineska partija pokazala u veljači prezentirajući kapacitete testiranja i njihove rezultate ponovila je hrvatska vlada u prosincu.

Polovicom veljače ove godine Telegram je objavio članak pod nazivom: „Kako je kineska partija lažirala podatke?“. Kada sam ga pisao u svijetu je bilo zabilježeno manje od 60.000 slučajeva zaraze novim koronavirusom od čega izvan Kine svega njih 750. Ali i taj mali broj slučajeva izvan kineskih granica bio je dovoljan za usporedbu s dnevnim podacima koje su kineske vlasti objavljivale.

Tako je usporedba ukupnoga broja slučajeva s brojem novozaraženih u prvih deset dana veljače u Šangaju, Pekingu, Hong Kongu i Singapuru ukazivala na prevelike anomalije koje su mogle biti rezultat samo razlika u pouzdanosti i raspoloživosti testiranja ili što je još gore, friziranja njihovih rezultata u Šangaju, Pekingu i ostalim kineskim provincijama.

Hong Kong ima 7,5 milijuna stanovnika, do danas je zabilježio 8.482 slučaja, COVID-19 bio je uzročnikom smrti za 136 osoba, a ukupno su napravili 4,95 milijuna testova. Singapur, iako ima gotovo dva milijuna stanovnika manje od Hong Konga, u ovoj je pandemiji zabilježio 58.509 slučajeva zaraze, ponajviše zbog nekoliko valova širenja zaraze u paviljonima namijenjenim stanovanju stranih radnika, ali sa samo 29 preminulih ima daleko najmanju stopu smrtnosti u odnosu na ukupan broj potvrđenih slučajeva.

Kao i Hong Kong, takav uspjeh može zahvaliti i enormnim kapacitetima testiranja, do sada su napravili čak 5,24 milijuna testova, i ni u jednome trenutku nisu politiku eliminacije koronavirusa zamijenili politikom njegovoga suzbijanja. Singapur i Hong Kong još jednom su potvrdili svoju svjetsku klasu kao „zlatni standardi“ protuepidemijske politike i to ne samo zbog njene efikasnosti već i zbog potpune transparentnosti te dostupnosti svih podataka ključnih za njeno provođenje.

Republika Kina eliminirala je koronavirus na svome teritoriju, ali to nije........

© Telegram


Get it on Google Play