We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Tihi Derbi nostalgije u brazilskom finalu Cope Libertadores

4 0 0
31.01.2021

Dvije sezone zaredom završnicu južnoameričke Lige prvaka obilježavao je rat između zakletih argentinskih neprijatelja iz podijeljenog Buenos Airesa. I sve je nekako vodilo tome da će se isto dogoditi i u trećoj. U pandemijskoj sezoni Cope Libertadores koja će završiti večerašnjim finalom, River Plate i Boca Juniors mjesecima su jurišali s dvije suprotne strane ždrijeba prema novom međusobnom finalu koje bi za milijune njihovih navijača značilo novu iscrpljujuću borbu na život ili smrt.

No, poprilično iznenada, s leđa su i jedne i druge zaskočili Brazilci.

Dva argentinsko-brazilska polufinala početkom siječnja sučelila su dvije velike južnoameričke nogometne prijestolnice — Buenos Aires i São Paulo. Uškopljeni bez istinskog spektakla, krcatih tribina i fanatične navijačke energije La Bombonere i El Monumentala, argentinski velikani potpuno su podbacili u prvim utakmicama. Boca i Santos odigrali su bez golova, a Palmeiras je River šokirao s tri gola.

U brazilskim uzvratima narednog tjedna River je u prvom poluvremenu nagovijestio mogući senzacionalan povratak povevši s 2:0, ali tako je i ostalo do kraja. Sutradan je posao dovršio i Santos, koji je Carlosa Teveza i prijatelje ispratio kući s tri laka komada.

Maracanã će biti prazna, ali i taj će detalj pomoći da se raspire duhovi prošlosti koji će tumarati mitskim zdanjem dok se na njemu bude odvijao tihi Derbi nostalgije

I tako je umjesto žestokog i ludog argentinskog Superclásica, finale dobilo posve drugačiju notu. Nostalgičnu i sjetnu. Ali ništa manje zanimljivu. Jer Santos i Palmeiras imaju svoju priču.

Tko god je imao sreću posjetiti Brazil ili Portugal, saudade je vjerojatno jedna od prvih riječi koju je tamo naučio. Izraz koji je, kažu, nemoguće doslovno izvesti u druge jezike, a simbolizira nešto između nostalgije, melankolije, tuge i čežnje. I najbolje ćete je shvatiti slušajući portugalski fado koji se skrasio i u Brazilu, inače poznatijem po drugačijim, vedrijim vrstama glazbe.

........

© Telegram


Get it on Google Play