We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Schalke je zadnji u Bundesligi, ali kriza nije samo sportska. U pitanju je i budućnost članskog modela

3 0 0
13.12.2020

Ako smo nešto naučili tijekom ove godine i borbe s globalnom pandemijom, onda je to da bolest najteže napada organizme koji su prethodno opterećeni nekim kroničnim bolestima. Stoga i nije čudno što je na nogometnoj karti Europe teško pronaći klub koji je lošije reagirao na covid i koji je razvio teže i potencijalno razornije simptome od Schalkea.

Bio je 17. siječanj, covid je bio tek nešto nebitno tamo negdje u Kini, a Borussia Mönchengladbach pognute je glave odlazila s krcate Veltins-Arene. Igrači u plavim dresovima otpozdravljali su razdraganim tribinama, slaveći svoje peto mjesto s kojeg su gledali prema gore. Prema mjestu u Ligi prvaka.

Osmijesi su bili na licima, a obećanje da se ‘onakva’ sezona u kojoj će se do zadnjeg kola strepiti za goli život više nikad neće ponoviti, djelovalo je legitimno. Trener David Wagner, koji je došao s četverogodišnjim uspješnim engleskim iskustvom, konačno je sve to posložio i vratio malo boje u rudarsko sivilo. Da, problemi i dalje postoje, ali sve je lakše kad se pobjeđuje.

Bila je to, međutim, zadnja nogometna radost u životu plavog navijača do dana današnjeg. Sve ono što se u narednih 11 mjeseci događalo sa Schalkeom podsjeća na teško pogođenog bolesnika koji leži na respiratoru, održava životne funkcije i nada se čudu koje će mu spasiti goli život.

Ako do kraja godine ne počne pobjeđivati, Schalke će se opasno približiti drugoj ligi. Iz koje nije tako lako pobjeći. Pitajte HSV

Otklizavanje prema ponoru počelo je idućeg vikenda kod omraženog (teško je više uopće reći ‘rivala’) Bayerna na Allianz Areni. Primili su pet komada uključujući i jedan od svog bivšeg Leona Goretzke. Jednog od simbola lošeg planiranja i vođenja kluba koja se posebno manifestirala u nekim užasno skupim transfernim pogreškama i promašajima.

Ta ‘petica’ iznova je uskovitlala duhove i oko drugog takvog simbola, vratara Alexandera Nübela. Koji je na početku mjeseca poput Goretzke besplatno potpisao za Bayern i ostao u Schalkeu čekati lipanj. Ljutiti klupski čelnici naložili su Wagneru da Nübela posjedne na klupu kako bi barem malo svoj obraz oprali od sramote što su i njega besplatno izgubili. Ali kako vrag ne miruje, pričuvni vratar Markus Schubert se ozlijedio, pa je Nübel opet morao........

© Telegram


Get it on Google Play