We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Može li nam uspjeh rukometašica poslužiti kao inspiracija?

4 0 0
20.12.2020

Zadnjih mjeseci svjetske meridijane osvojila je mini-serija Damin gambit. Snimljena prema romanu Waltera Tevisa, serija prati glavnu junakinju Beth Harmon koja se, šibana osobnim problemima i borbama, uspinje u svijetu šaha pobjeđujući muške suparnike od Amerike do Rusije.

Ne ulazeći dublje u kvalitetu i realističnost priče, fascinantna izravna posljedica svjetske popularnosti serije je novootkrivena očaranost šahom diljem svijeta gdje god je serija zabilježila popularnost. Brojni šahovski stručnjaci i mediji potvrdili su ogromni porast zanimanja za ovu staru igru i višestruko povećanje auditorija na internetskim šahovskim školama i portalima. Čak i u Hrvatskoj šah je iznenada postao seksi.

Svijet voli pobjednike. To je tako. Makar oni bili fiktivni likovi poput Beth Harmon ili Rockyja Balboe. Svijet se voli identificirati i povezivati s tuđim pobjedama ili uspjesima, barem kad je riječ o sportu. To je tako. Bez obzira na to što Jerry Seinfeld ushićeno navijačko “Pobijedili smo!” zajedljivo korigira s “Oni su pobijedili. Vi ste gledali.”

Ovog prosinca pažnju nacije u srcu izolacije privukla je neuobičajena skupina djevojaka. Koje zadnja dva tjedna igraju najveće uloge svojih života i koje su u samo nekoliko utakmica natjerale medije da pričaju njihove nepoznate životne priče i podižu tiražu i klikove onim čime nikad nisu. Ženskim rukometom.

Puno češće vidimo samo to kako cure sporije trče, laganije udaraju ili niže skaču od nas. Pa ih stoga gledamo s visoka. Kao manje vrijedne. I manje važne

Nisam nikakav stručnjak za ženski rukomet. Ne želim bilo kome docirati, filozofirati ili propovijedati o tome kako ste trebali u njih vjerovati ili kako se ovo moglo očekivati. Tko god kaže da je u njih vjerovao i da je ovo očekivao — laže. Jer nije. Nisu ni one same imale........

© Telegram


Get it on Google Play