We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Košarkaški Zadar i Split uvijek su znali održati gotovo savršen balans između rivalstva i prijateljstva

2 0 0
14.02.2021

Krajem 1960-ih Jugoplastika je bila u usponu. Na Gripama se složila velika momčad koja će uskoro osvojiti prvu titulu prvaka Jugoslavije i zastati na tek jedan poen od titule prvaka Europe. Zadar je, s druge strane, proživljavao pad nakon trofejnih godina i odlaska Krešimira Ćosića na američko sveučilište.

Ipak, i jedni i drugi su se u sezoni 1969./70. uspješno probili kroz kup-filtere i konačno dočekali finale. Prvo splitsko, prvo zadarsko, prvo međusobno. I prvo legendarno.

Mlade i gladne Splićane, koji su se do zadnjeg kola borili i za titulu prvaka, većina je proglasila favoritima. Posebno uz saznanje da Zadar praktično nije imao pravog centra, dok je splitska momčad imala Petra Skansija, Ratu Tvrdića i Damira Šolmana, članove reprezentacije koja je friško u Ljubljani postala prvakom svijeta. A kad je ždrijeb odlučio da se finale igra u retuširanoj dvorani na Gripama, činilo se da je sazrijelo vrijeme za prvi splitski košarkaški trofej.

No, lukavi zadarski učitelji dali su splitskim učenicima još jednu, posljednju lekciju prije negoli ih puste da krenu osvajati košarkaški svijet.

Dok Split i Zadar budu razigravala za njegov trofej, onaj furbasti osmijeh i neiskvareni duh dobroćudnog diva Kreše Ćosića opet će biti na tribinama

Iako je Krešimir Ćosić tu sezonu proveo u SAD-u, a vratio se samo kako bi s reprezentacijom Jugoslavije zaigrao na Svjetskom prvenstvu, Zadar ga je svejedno cijelu sezonu držao registriranog. Za svaki slučaj. A kad je okončano reprezentativno slavlje, Krešu je u njegovom gradu dočekala zasjeda. Pino Gjergja i društvo uoči puta na finale osmislili su briljantnu diverziju. Za koju nitko nije znao.

Kad je Ćosić stigao na Gripe, dočekan je osmijesima, pozdravima i čestitkama zbog svjetskog reprezentativnog trijumfa. Galantni splitski domaćini, uvjereni kako je veliki Krešo nakon Amerike i reprezentacije došao s tribina pogledati svoja dva najdraža kluba i mnoštvo prijatelja s obje strane u velikom finalu, smjestili su ga na središnji dio tribine i naložili klupskoj organizaciji da mu bude na raspolaganju.

Furbasti........

© Telegram


Get it on Google Play