We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Klub prvaka

3 0 0
27.12.2020

U 20 godina 21. stoljeća samo je pet sportašica osvojilo godišnju nagradu Hrvatskog olimpijskog odbora za najbolju sportašicu godine. Tri biste bez ikakvog razmišljanja izrecitirali usred noći i dana. Janica Kostelić (pet puta), Blanka Vlašić (pet) i Sandra Perković (osam) su hrvatsko i svjetsko sportsko plemstvo. Hrvatska i svjetska sportska besmrtnost.

Ali motiv i razlog današnje priče su one dvije preostale. Ana Zaninović i Matea Jelić. Dvije cure iz istog sporta. Štoviše, iz istog kluba. Fascinantnog kluba koji je postao neumorna tvornica medalja.

Sestre Ana i Lucija Zaninović godinama su bile zaštitno lice i Taekwondo kluba Marjan i hrvatskog taekwondoa uopće. Iako su puteve prije njih krčile Miet Filipović i Nataša Vezmar, tek su olimpijske medalje Martine Zubčić i Sandre Šarić u Pekingu 2008. skrenule punu pozornost hrvatske javnosti na ovaj sport. A splitske blizanke su ga dodatno popularizirale. Njihove priče, njihovi osmijesi, njihove medalje.

Iako su nominalno trebale biti ista kategorija, Ana je ‘pobjegla’ u višu kako bi njihovi okršaji mogli ostati samo unutar treninga i kako jedna drugoj ne bi zatvarale vrata velikih trofeja i natjecanja. I na koncu su se sasvim fino podijelile. Lucija je osvojila tri europska zlata i olimpijsku broncu, Ana svjetsku i europsku krunu i prestižno mjesto u hrvatskom sportskom panteonu u društvu tri božice — Janice, Blanke i Sandre.

U 20 godina svog postojanja TK Marjan pretvorio je Hrvatsku u taekwondo velesilu. Ali još više od toga, privukao je tisuće i tisuće djece u svoje dvorane i programe

Ove godine HOO je po drugi put najviše moguće priznanje uputio na istu adresu. Titulu najbolje sportašice podijelile su judašica Karla Prodan i Matea Jelić, novi dragulj hrvatskog taekwondoa koji je izbrušen u splitskom klubu. Dragulj koji hrvatska javnost........

© Telegram


Get it on Google Play