We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Daleki Bliski istok: Hrvatski nogometni treneri među naftnim bušotinama

4 0 0
17.01.2021

Bliski istok nam je u nogometnom smislu zapravo uvijek bio nekako dalek, iako već desetljećima hrvatski treneri u tom dijelu svijeta imaju vrhunski rejting i dobivaju pozicije u najraskošnijim klubovima i reprezentacijama. Treneri koji su odlazili u taj dio svijeta u pravilu su se smatrali ‘umirovljenicima’, iako je takva kvalifikacija izuzetno nepoštena. Jer otići nije problem. Ali prilagoditi se, dokazati i uspjeti u toj kulturi i ambijentu često je izazovnije i kompliciranije nego na mnogim drugim mjestima.

Branko Ivanković većinu svog trenerskog života proveo je na Bliskom istoku, a u Iranu je stekao kultni status. Onamo je stigao kao pratnja Miroslavu Blaževiću u njegovu izborničkom poslu 2001., a već godinu dana kasnije ga je naslijedio postavši četvrti Hrvat na toj funkciji nakon Stanka Poklepovića, Tomislava Ivića i Ćire.

U četverogodišnjem mandatu i 52 utakmice Ivanković je isporučio dobre rezultate, uključujući i plasman na Svjetsko prvenstvo 2006., tek treći u iranskoj povijesti. Međutim, imao je problema s puristima i ekstremistima unutar državne vlasti, koji su agitirali da na svjetskoj nogometnoj smotri Iran vodi iranski trener. Savez ga je uspio obraniti, ali nakon SP-a politika je smijenila kompletno čelništvo saveza, zbog čega su nakratko bili i pod FIFA-inom suspenzijom.

Ivanković se u Iran vratio čitavo desetljeće kasnije, u proljeće 2015. i dobio u ruke drugi najveći izazov u iranskom nogometu. Persepolis, najtrofejniji i najpopularniji tamošnji klub, koji je u tom trenutku dugih sedam godina bio bez naslova prvaka.

U mnoštvu hrvatskih trenera koji su prošli ovim dijelom svijeta i ostavili manji ili veći trag, najveći uspjeh potpisao je Dragan Talajić, Ivićev učenik

Već u prvoj sezoni Ivanković je za dlaku osvojio titulu. Pred 100.000 svojih navijača na teheranskom stadionu Azadi izgubio je naslov u zadnjem kolu zbog tri gola lošije ukupne gol-razlike, iako je imao bolji međusobni skor s prvakom Esteghlal Khuzestanom.

No, fešta je samo odgođena, već dogodine je titula prvaka izvukla stotine tisuća Persepolisovih navijača na ulice. Bio je to početak trogodišnje dominacije koju je potpisao hrvatski trener, a koja je okrunjena finalom Azijske Lige prvaka 2018., gdje su poraženi od japanskih Kashima Antlersa.

Debitirati bi konačno trebao krajem ožujka protiv Afganistana u........

© Telegram


Get it on Google Play