We use cookies to provide some features and experiences in QOSHE

More information  .  Close
Aa Aa Aa
- A +

Čudesno desetljeće

5 0 0
02.01.2021

Godinama je trajala rasprava oko toga koji je najgrandiozniji hrvatski sportski uspjeh od samostalnosti. I ovisno o osobnim preferitetima i argumentima, ‘finale’ bi se gotovo uvijek igralo između olimpijskog košarkaškog finala protiv američkog Dream Teama u Barceloni 1992. i svjetske nogometne bronce u Francuskoj 1998.

Teško je, zapravo nemoguće, u samo jednu košaru ubaciti sjajne rezultate hrvatskih sportaša i reprezentacija i onda kategorizirati njihovu veličinu i značaj, ali ta su dva događaja izazvala najviše emocija zbog činjenice da je riječ o dva najpopularnija momčadska sporta i dva najveća natjecanja koja su čitav svijet natjerala da salutiraju maloj zemlji očajnički željnoj međunarodne afirmacije i priznanja.

No, od ljeta 2018. svaka rasprava na tu temu je postala besmislena. Kao i rasprava o najvećem hrvatskom nogometašu. Nogometna reprezentacija u finalu SP je nešto što je u sportskom svijetu teško nadmašiti. Mjera s kojom će se svima koji dolaze biti jako teško mjeriti. Jer riječ je, pobogu, o — nogometu.

Kroz tih mjesec dana hrvatska nogometna reprezentacija se iz domaćeg ružnog pačeta pretvorila u labuda čijoj se ljepoti i eleganciji divio čitav svijet. Kako su odmicale bitke u eliminacijskoj fazi Hrvatska je kao autsajder u društvu nogometnih, gospodarskih i političkih velesila sve više postajala ljubimica nogometnog svijeta. Nešto s čime su se mogli poistovjetiti mnogi drugi autsajderi kugle zemaljske. Za Hrvatsku je tada saznao svaki komadić svijeta. I to po nečemu dobrome.

Koliko različitih ljudi, trenera, stručnjaka stoji iza svega napisanog. Koliko rada, krvi, znoja i suza. Koliko znanja

Bila je to kruna, pa makar i srebrna, na kraju burnog desetljeća u kojem je hrvatski nogomet prolazio kroz muljaže, razdore, sukobe, kriminalne radnje i sudske procese. Desetljeća u kojem se kao kolateralna žrtva i reprezentacija s time hrvala i opet plasirala na svako od pet velikih natjecanja, čime bi uglavnom zadovoljavala svoje rezultatske ambicije. Sve do Rusije.

S petoricom više ili manje omiljenih izbornika, među kojima je period pod Antom Čačićem bio razoran za jedinstvo i podršku koju je najomiljenija hrvatska nacionalna momčad dotad plebiscitarno imala, od Zlatka Dalića se nekako najmanje očekivalo. A ispalo je da je baš on bio savršen komplement zvjezdanoj svlačionici. S kojom je proizveo najveći uspjeh hrvatskog sporta ne samo u zadnjem desetljeću, nego uopće. Jer........

© Telegram


Get it on Google Play