Uluslararası Sanat Derneği’nin (International Association of Art: IAA) 2011 yılında Meksika’da düzenlenen genel kuruluna ülkemizden temsilci olarak katılan sanatçı Bedri Baykam bir öneride bulunur. Bu öneri, Leonardo da Vinci’nin doğum günü olan 15 Nisan’ın her yıl Dünya Sanat Günü (DSG : WAD) olarak kutlanmasıdır. Öneri çoğunluk oyuyla kabul edilir. Bedri Baykam daha sonra IAA’nın 2015 yılında başkanı da olmuştur.
2012’den bu yana her yıl Nisan ayının 15. günü sanat etkinlikleri düzenlenip cadde ve sokakların sanat eserleri ile süslenildiği bir gün olarak kutlanmaktadır. Bu yıl (2024) ülkemizdeki kutlama Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Galerisi’nde (Maçka / İstanbul) yaşanılan kırılmaları ve değişimleri temsil eden bir hikâyenin paylaşıldığı “KIR’K’ILMA NOKTASI: SANATIN İZİNDE BİR AKADEMİK MİRAS ANLATISI” isimli bir sergi ile yapılmaktadır.
UNESCO’ya göre ‘her yıl 15 Nisan Dünya Sanat Günü kutlamaları, sanatsal yaratımlar ile toplum arasındaki bağların güçlendirilmesine yardımcı oluyor, sanatsal ifadelerin çeşitliliği konusunda daha fazla farkındalığı teşvik ediyor ve sanatçıların sürdürülebilir kalkınmaya katkısını vurguluyor. Kültür, kapsayıcı ve eşitlikçi eğitimin önünü açabileceği için bu aynı zamanda okullarda sanat eğitimine ışık tutmak için de bir fırsattır’.(**)
UNESCO’nun DSG için yaptığı bu tanıtımda vurgulanan ‘sanatın sürdürülebilir kalkınmaya katkısı’ gerçekten çok önemli!
Sanatın Birleşmiş Milletler tarafından Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (SKA) olarak dizgeselleştirilen 17 amaç setinin herbirine ayrı ayrı katkıları olduğu ve olacağı kesindir.
17 SKA NELER? (***)
Bu 17 amaç (kimi yerlerde yanlışlıkla hedef deniyor!), Bin Yıl Kalkınma Amaçları (Millenium Development Goals: MDGs) üzerine inşa edilmekle birlikte bunlara iklimsel değişiklik gibi yeni alanlar da eklendi. Amaçlar birbirleriyle ilintili ve birbirlerinin gelişimini destekler nitelik taşımaktadır. Bu amaç setinde hem geçimbilimsel........