Ülkem kitap okumasın mı?

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) geçen yıl açıkladığı “Yaşam Kalitesi Modülü” araştırmasına göre Türkiye’de 10 kişiden 9’u kültürel etkinliklere katılmıyor. Ülkede 15 yaş ve üzerindeki kişilerin yüzde 85’i son 12 ay içinde sinemaya, yüzde 95’i canlı spor etkinliklerine, yüzde 92’si ise kültürel alanlara gitmemiş. Yine aynı araştırmada görüldü ki 15 yaş üzerindeki kişilerin yüzde 69’u hiç kitap okumuyor. Yüzde 31’i yılda en az bir kitap okurken, okul kitapları hariç tutulduğunda en çok kitap okuyan yaş grubu yüzde 51 ile 15-24 yaş arası.

Bu üzücü tabloya savaş açanlar da var. İçimizi azıcık olsun rahatlatıyorlar.

Bir kitap kulübünün buluşmasına katılmamın karşılığında Ülkem Okuyor Derneği’ne 250 sayfa kitap bağışlandı. Dernekten bu sayede haberdar oldu. Hemen kurucusu Havva Aydanur Ertuğrul’u aradım.
Dernek sadece okuma oranlarını artırmayı hedeflemiyor, okuduğunu anlama oranını da yükseltmek istiyor. Havva Aydanur Ertuğrul, üç yıl önce okuma grubu olarak çıktığı yolu on ay önce Ülkem Okuyor Derneği’ni kurarak yürümeye karar vermiş.

Kitap okuma oranının düşük olmasının bir nedeni alışkanlığın edinilmemesi, diğer bir nedeni ise kitaba erişememek.
“Ülkede kitaba ulaşamayan ve kitabı sevmeyen kalmasın istiyoruz” diyen Ertuğrul, okur atölyeleri düzenleyerek doğru kişilerle doğru kitapları buluşturuyor. Derneğin odağında en çok çocuklar var ama eğitim yaşamına devam edememiş kadınları da kitap düşkünü yapmaya gayret ediyorlar. Finansal güçlükten kültürel motife kitap okumaya engel ne varsa üstüne üstüne gidiyorlar. Mottoları 7’den 77’ye herkes kitap okusun.

Kitap okumayı rutin haline getirmek, kitaplara ulaşamayan kişilere kitap desteği sağlamak, çalışma ve sosyalleşme alanı olarak kütüphaneler kurmak faaliyetlerinin yanı sıra dernek, olanakları kısıtlı başarılı........

© Tele1