Email: [email protected]
Twitter: @demetce
İnanç kanıtı öldürür!
“Aşkı dayatma çabası aşkta nefreti, dini dayatma çabası dinde nefreti doğurur” demiş Arthur Schopenhauer.
İki haftadır gündemden düşmeyen Şeriat tartışmaları ve ölümle tehdit edilen ve açıkçası emniyetiyle ilgili ciddi endişeler taşıdığım Diamond Tema… Konu bir yandan gerçekten tartışılmaya değer diğer yandan ise reytingi yüksek olduğu için üzerinde tepiniliyor. Samimi olanları bir kenara bırakarak kapak fotoğrafına Diamond Tema’nın fotoğrafını koyup, adını etiketleyip mezar soyguncusu gibi davranan insanları görmek çok üzücü. Ama şaşırtıcı değil ne yazık ki.
Henüz konu gündemde değilken küresel olarak yaşanan inanç krizi üzerine bir yazı kaleme almak istediğimi ilan etmiştim. Ölmemiş bir insanın mezarını çiğneyenlerden olmamak için bekledim. Beklerken tüm dünyada artan ateizm, agnostisizm, deizm oranlarına tekrar baktım.
2023 tarihli ‘Sayılarla Türkiye’de İnanç ve Dindarlık’ raporuna göre Türkiye’de inançsızların oranı yüzde 6 iken yüzde 85.7 şüpheniz Allah’a inanıyor, yüzde 8.6 ise bazı şüpheleri olmakla birlikte inanıyor.
Sosyolog Phill Zuckerman tüm dünyada Tanrı inancı olmayanların sayısını 500-750 milyon arasında tahmin ediyor. Sosyologlar Ariela Keysar ve Juhem Navarro-Rivera ise bu sayının 450-500 milyon olduğunu ileri sürüyor. Ateist ve agnostikler tek bir ülkede yaşasalardı bu, Hindistan ve Çin’in ardından gelen dünyanın en büyük üçüncü ülkesi olacaktı. Bu sayılara “Tanrı var ama dinler yok, Tanrı müdahalesi yok” diyen deistlerin (dinsizler), ki oranlarının çok daha yüksek olduğu biliniyor, dahil değil. “Bir güç var” veya “Evrenin kendisi Tanrı” gibi panteizm benzeri inançları olanlar da dünya nüfusunun yüzde 7 ila 10 arası tahmin edilen ateist ve agnostikler oranına katılmamış.
İngiltere’de ilk kez inançsızların oranı Hristiyanların oranını geçti. Ateist, agnostik ve deistlerin oranı Çekya, Japonya, İsveç, Güney Kore, Estonya, Fransa gibi ülkelerde yüzde 30-80 arasında dalgalanıyor. Pew Research Center’ın bir araştırmasına göre Amerika’da insanların 10’da 4’ü daha dindar olmak yerine daha spiritüel olmuş.
Bir yanda da yeni nesil ruhanilikler var ki aslında yazmak istediğim makaleyi tam da buraya bağlayacaktım. Kurumsal dinlerle bağ kuramayanlara kapitalizmin sunduğu satılık inançlar… Satılık derken neredeyse “Parayı yatır, hapı yut, şifayı kap” seviyesinde pazarlanan, satın alınan ve sonuç alınamayınca da şikâyet edilen bayağı inançlardan söz ediyorum.
Gündem nedeniyle arzu ettiğim yazıyı tam da kurguladığım gibi yazamıyorum. Biraz dağınık ve kopuk olabilir.
Beklerken arada Türkiye’de dinden çıkanları inceledim. ‘Uçaktaki Ateist’ YouTube kanalında yayınlar yapan Ahmet Balyemez’in mürtetler ile söyleşilerini izledim. Uçaktaki Ateist ismini çok........