Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Manisa Basın Tarihi
Manisa ile ilgili son dönemde yayınlanan önemli çalışmalardan birisi de Manisa ve yöresi üzerine yazmış olduğu kitap ve makaleleriyle şehrin tarihi ve kültürel kimliğinin yeniden ortaya çıkarılmasında çok önemli katkılarda bulunan MCBÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nejdet Bilgi’nin 'Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Manisa Basın Tarihi (1908-1928)'[1] kitabıdır.
Nejdet Bilgi hazine değerindeki çalışmalarına ‘Manisa Basın Tarihi’ kitabıyla taçlandırdı.
Yazarın 1908-1928 yılları arasında Manisa ve ilçelerinde yayınlanmış gazete ve dergilerin yer aldığı ve ilk cildi olduğunu düşündüğümüz çalışmasını günümüze kadar getirmesi en büyük dilek ve beklentimizdir. Kitabın 1928 sonrası yazılması ve yayınlanması Nejdet Bilgi’nin de ifade ettiği gibi “Manisa basın tarihinin 1928 sonrasıyla ilgili çalışmalarım sürmekle beraber, ete kemiğe bürünmesinin öne çekilmesi, bu kitabın göreceği rağbete bağlı olduğu”[2] anlaşılmaktadır.
‘Manisa Basın Tarihi’ üç bölümden oluşmaktadır.
Manisa’nın kültürel yapısının anlatıldığı giriş bölümünde Saruhanoğlularından itibaren Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde eğitim, kütüphane, kitap kültürü, matbaa ve basın konuları üzerinde genel hatlarıyla durulmaktadır.
Birinci bölümde “II. Meşrutiyet ve Mütareke Dönemi Manisa Basını” başlığı altında Manisa ve ilçelerinde yayınlanmış gazete ve dergiler incelenmektedir. “İslam ve Ulum Dergisi”, “Kalender ”, “Bahr-ı Hakikat”, Tenkit”, Bahar”, “Manisa”, “Sada-yı Hürriyet”, “Saruhan”, “Vilson” , “Efe”, “Ertuğrul” gazeteleri ayrıntılı olarak incelenmiştir.
İkinci bölümde “Cumhuriyet Döneminin İlk Yıllarında Manisa........© tarihistan.org